Mali maturanti polagali test iz matematike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2021, 07:15

Mali maturanti polagali test iz matematike

Drugog dana male mature budući srednjoškolci polagali su test iz matematike, koji je, prema njihovim rečima, bio jednostavan i lakši nego probni završni test u aprilu.

U OŠ "Stevan Sinđelić" malu maturu polagalo je 96 učenika, a Luka Babunović rekao je za Tanjug da je zadovoljan postignutim i da očekuje da će imati maksimum poena.

Dodao je i da je test iz maternjeg jezika prošao dobro, a u planu mu je da upiše VIII beogradsku gimnaziju, biološko-hemijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smer.

Njegova vršnjakinja Maja Ljubičić navodi da je očekivala da će test iz matematike biti teži, dok joj je test iz srpskog za sada najteži.

"Kombinovanog testa se najmanje bojim", rekla je Maja, koja planira da upiše neku od gimnazija.

Nikolina Ilić potvrđuje utiske svojih drugara i navodi da su bila lakša pitanja na zaokruživanje, kojih je ove godine bilo više.

Direktorka škole Biljana Nešković ističe za Tanjug da su pripreme za malu maturu dugo trajale i da su nastavnici sa decom intenzivno radili.

"Poslednje dve nedelje organizovano je po 10 časova u svakom odeljenju", navela je Neškovićeva i istakla da je zadovoljna što su đaci izlazili pre završetka polaganja testa.

"Nadamo se dobrim rezultatima", naglasila je.

Kombinovani test sledi sutra, čime se završava polaganje male mature za buduće srednjoškolce.

Preliminarni rezultati biće poznati 27. juna, a konačni 2. jula.

Ministarstvo prosvete poručuje učenicima da nemaju razloga za brigu i da je u školama 11 odsto više mesta nego đaka.

U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

Mala matura sadrži ukupno 40 bodova, po 13 je raspoređeno na maternji jezik i matematiku, a 14 na kombinovani test.

Ministarstvo prosvete poslalo je dopis svim školama da se u narednim danima, zbog visokih temperatura, obezbede dovoljne količine vode.

Ružić: Sprečeni pokušaji zloupotrebe testa iz maternjeg jezik

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je zadovoljan kako je protekao prvi dan polaganja male mature za buduće srednjoškolce i da je sve proteklo u najboljem redu.

On je rekao i da je bilo pokušaja zloupotrebe testa iz maternjeg jezika, ali da je to, kako kaže, "sasečeno u korenu".

"Neće biti tolerisana bilo kakva zloupotreba", rekao je jutros Ružić na TV Pink.

Naveo je da je jučerašnjem testu iz srpskog jezika pristupilo 98, 55 odsto učenika od ukupno 68.282.

Ministar je rekao da je zamisao bila da ovogodišnji testovi budu pojednostavljeni, zbog prethodne izazovne godine usled epidemije kovida-19, te da mu je drago što su i učenici test iz srpskog ocenili lakšim.

"Deca su ocenila da je test iz srpskog bio lakši i to nam je od početka bila namera, da struktura testa korespondira sa obrazovnim sadržajima koji su se sagledavali u školskoj godini koja je bila u vanrednim okolnostima", poručio je Ružić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.