Madrid: Golim grudima protiv fašizma (FOTO)

Izvor: Vesti-online.com, 18.Nov.2018, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid: Golim grudima protiv fašizma (FOTO)

Španska policija danas je intervenisala kako ne bi došlo do nemira na skupu pristalica fašističkog diktatora Fransiska Franka povodom godišnjice njegove smrti, pošto su taj događaj prekinule feministkinje.

Policajci na konjima i drugi pripadnici službi bezbednosti brzo su razdvojili oko 200 učesnika skupa od tri članice grupe Femen koje su utrčale među okupljene, javio je AP.

One su bile u toplesu i imale su na telu ispisane reči "Legalni fašizam, nacionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sramota".

Policija je odvela tri aktivistkinje, dok su pristalice Franka izvikivale uvrede na njihov račun i skandirali "Franko, Franko".

Skup se održava svake godine povodom 20. novembra 1975, kada je Franko umro, podseća AP.

Franko je na vlast došao 1939. godine pošto je u vojnoj pobuni, uz pomoć klerikalnih i konzervativnih krugova, u krvavom građanskom ratu u kome su poginule desetine hiljada ljudi, a stotine hiljada izbegle iz Španije, ugušena Republika i srušena legalno izabrana 1936. republikanska vlada.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.