MARIJA KLIPA PREBAČENA U ZAGREB NA DALJE LEČENJE

Izvor: Kurir, 24.Sep.2010, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MARIJA KLIPA PREBAČENA U ZAGREB NA DALJE LEČENJE

ZAGREB - Srpska povratnica 69-godišnja Marija Klipa koja je prilikom rušenja dva hrvatska ratna aviona "MIG 21" kod mesta Plaški teško povređena i kojoj su lekari u bolnici u Ogulinu jedva spasli ruku prebačena je na zahtev rodbine u bolnicu Rebro u Zagrebu.

S povredama i obilnim krvarenjem, Klipa se s njive gde je kopala krompir dovukla do kuće u kojoj živi s majkom, da bi je, zato što se Hitna pomoć nije pojavljivala, komšija odvezao do bolnice u Ogulinu, gde su joj lekari >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sanirali povrede i spasli ruku kojoj je pretila amputacija.

"Marija Klipa dopremljena je u stanju šoka, ali pri svesti. Ustanovili smo joj povrede nadlaktice leve ruke, leve strane glave, kao i na prsnom košu, podlaktici desne ruke, obe natkolenice i donjeg dela stomaka", izjavio je hirurg u Ogulinu Zlatko Grbačić. Lekari su povadili parčad iz Marijinog tela i delimično rekonstruisali kost, čime je amputacija sprečena.

Kako se još ne zna šta je tačno uzrokovalo pad dva aviona koji su učestvovali na vojnoj vežbi na poligonu kod Slunja i koji su se s visine od 5.000 metara srušili u brda severno od Plaškog, ne zna se ni šta je izvađeno iz tela Marije Klipe - delovi aviona ili geleri municije kojom se gađalo na vežbi.

Zamenik gradonačelnika Ogulina iz redova Srba Siniša Ljubojević deli nezadovoljstvo javnosti zbog neadekvatnog prevoza Marije Klipe u bolnicu. "Komšija Đuro Jančić povezao je Mariju koja je obilno krvarila pošto se Hitna pomoć nije pojavljivala", rekao je Ljubojević. "I policija i vojna policija i vojska, svi su svoje aktivnosti bazirali na područje na kom su pali avioni, iako su piloti već bili odvezeni.

"Očevici su izjavljivali da su tu padale i rakete, a zna se i da avioni 'MIG 21' imaju i 20-milimetarsko automatsko naoružanje. Osim toga, žena je stradala kilometar dalje od mesta odakle su se čule eksplozije", kazao je Ljubojević. On je najavio da će srpsko manjinsko veće ili Samostalna demokratska srpska stranka organizovati akciju pomoći.

Marija Klipa je povratnica koja sa 87-godišnjom majkom živi u selu Lički Podhum u zaseoku Šupice, a preživljavaju od poljoprivrede, dok njena rodbina živi od Srbije do Rijeke i Opatije, gde joj živi ćerka sa zetom. Dva pilota katapultirala su se pre nego što su se njihovi avioni srušili i da su helikopterima prebačeni u Zagreb u tamošnju bolnicu Dubrava gde je ustanovljeno da su bez povreda.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marija Klipa prebačena u Zagreb

Izvor: Mondo, 24.Sep.2010

Srpska povratnica Marija Klipa (69), prilikom rušenja dva hrvatska aviona MiG 21 teško povređena, na zahtev rodbine prebačena u bolnicu Rebro u Zagrebu. Avione oborilo to što jednom nije bila dobro zatvorena kabina.

Nastavak na Mondo...

Hhrvatski MIG-ovi skoro ubili srpsku povratnicu

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2010

Prilikom pada dva hrvatska vojna aviona "MIG" najgore je prošla srpska povratnica Marija Klipa (69), koja je teško povređena, a na zahtev rodbine prebačena je u bolnicu Rebro u Zagrebu.

Nastavak na Vesti-online.com...

Hrvatski MIG-ovi skoro ubili srpsku povratnicu

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2010

Prilikom pada dva hrvatska vojna aviona "MIG" najgore je prošla srpska povratnica Marija Klipa (69), koja je teško povređena, a na zahtev rodbine prebačena je u bolnicu Rebro u Zagrebu..."Malo sam u šoku, svega se sećam, boli me", kratko je novinarima rekla Marija Klipa (69), starica koja je teško...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.