Izvor: B92, 24.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London šalje pojačanje u Avganistan

London -- Britanska vlada odlučila da pošalje nov kontingent vojnika u Avganistan pre početka najavljene prolećne ofanzive na talibane.

Ministar odbrane Des Braun je saopštio da je vlada to odlučila posle neuspeha da ubedi druge članice NATO da pošalju pojačanja u južnu avganistansku provinciju Helmand. "Odlučili smo da bi bilo ispravno da Velika Britanija obezbedi dodatne snage za južne delove Avganistana", piše u Braunovom sapštenju.

Ministar nije izneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj vojnika koji će biti poslati, ali je 1. februara objavljeno da će ih biti 800.

Jedan od komandanata talibana Mula Dadula izjavio je za britansku televiziju "Čenel 4" da će talibani preduzimati još više saomoubilačkih napada na pripadnike NATO-a u Avganistanu.

"Bombaša-samoubica ima nebrojeno. Stotine su se već prijavile, a stotine čekaju na red", kazao je Dadula, kao i da je srećan što će biti poslato još britanskih vojnika jer to za talibane znači više ubijanja.

Britanija već ima oko 5.000 vojnika u avganistanskoj oblasti Helmand, a prema pisanju dnevnika "Gardijana" očekuje se da će im se uskoro pridružiti još 1.000.

Podsetimo, britanski premijer Toni Bler je pre samo dva dana izjavio da namerava da povuče iz Iraka oko 1.600 od ukupno 7.100 vojnika koliko ih ima Britanija u toj zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.