Izvor: B92, 03.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"London povlači vojnike iz Iraka"

London -- Velika Britanija do maja 2008. povlaći vojnike iz Iraka kako bi više pažnje posvetila Avganistanu, piše Sandej telegraf.

"Velika Britanija nije sposobna da se istovremeno bori i u Iraku i u Avganistanu. Koji od ta dva konflikta napustiti? Vlada i zvaničnici Ministarstva odbrane odlučili su da treba napustiti Irak", rekao je listu vojni zvaničnik koji je tražio anonimnost. On je dodao da je dogovoreno da se britanski vojnici povuku iz Iraka u narednih 12 meseci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Na najvišem nivou je odlučeno da se 'uloži' pre u Avganistan nego u Irak", rekao je zvaničnik, dodajući da je rat protiv Iraka "nepopularan". Kako piše list, zvaničnik je rekao i da će taj savet dobiti i Gordon Braun, koji bi na mestu britanskog premijera trebalo da nasledi Tonija Blera. Bler sa funkcije odlazi 27. juna.

U Iraku je rasporedjeno oko 7.100 britanskih vojnika, najviše o oblasti oko grada Basre, gde su vojnici česta meta šiitskih pobunjenika. Britanski kontingent bi do kraja godine trebalo da se svede na 1.600 ljudi.

Velika Britanija ima više od 6.000 vojnika u Avganistanu, uglavnom na jugu zemlje. Broj pripadnika britanske vojske u toj zemlji bi do kraja 2007. trebalo da se popne na 7.700.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.