Libija - bure baruta: Hifter krenuo na Tripoli! (VIDEO)

Izvor: Mondo, 04.Apr.2019, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija - bure baruta: Hifter krenuo na Tripoli! (VIDEO)

Libijski vojni komandant Kalifa Hifter danas je naredio svojim snagama da krenu na Tripoli, gde se nalazi vlada koju podržavaju Ujedinjene nacije, izazivajući strahovanje o mogućem sukobu rivalskih oružanih grupa.

Njegov audio snimak objavljen je preko interneta u isto vreme kada je generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji se nalazi u poseti zemlji izrazio strahovanje o novim sukobima.

Hifter koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je komandant takozvane Libijske nacionalne vojske sa sedištem na istoku zemlje opisao je kretanje svojih trupa kao pobednički marš "da prodrma zemlju pod nogama nepravedne grupe".

Hifter je pozvao svoje snage da uđu u Tripoli mirno i samo da dignu oružje pred onima koji, kako je rekao "traže nepravdu i više vole konfrontaciju i borbe".



Izvor: Youtube/R&U Videos

On je takođe pozvao svoje snage da ne pucaju na nenaoružane civile.

"Oni koji polože oružje su sigurni, oni koji podignu belu traku su sigurni", rekao je on.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ivan Sekretarev, File Kalifa Hifter

Tripoli je pod kontrolom slabe vlade nacionalnog jedinstva koju podružavaju UN i njoj pripojenih milicija. Oni su rivali administracije na istoku i Hifterovoj vojsci.

Hifterova poruka data je dan pošto su se njegove snage približile Tripoliju i zauzele grad Garjan, 50 kilometara istočno od Tripolija bez mnogo borbe.

Njegova objava o kretanju na Tripoli takođe je data nekoliko dana pre najavljene konferencije pod pokroviteljstvom UN čiji cilj je da se premoste razlike između raznih frakcija u Libiji i odredi mapa puta za nove izbore i prekine podeljenost zemlje.



Izvor: Youtube/France 24

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji je juče stigao u Tripoli, danas treba da se obrati novinarima. On je napisao na Tviteru da je duboko zabrinut zbog vojnih kretanja u Libiji i rizika od konfrontacije.

"Nema vojnog rešenja. Samo međulibijski dijalog može da reši libijske probleme",napisao je Gutereš.

Gadafijev sin spasava Libiju?

Gutereš je prvi šef UN kji je posetio Libiju od pobune 2011. u kojoj je svrgnut i kasnije ubijen dugogodišnji libijski vođa Muamer Gadafi.

Misija Evropske unije u Libiji danas je takođe izrazila zabrinutost zbog nagomilavanja vojnih snaga u toj zemlji i zapaljive retorike koja ozbiljno rizikuje da dovede do konfrontacije.

Libija posle Gadafija: Zločin NATO i zapadnih sila

Od kada je smenjen Gadafi 2011. godine Libija je zapala u haos sa dve suprostavljene administracije i niz naoružanih grupa koje se bore za vlast i za kontrolu naftnih polja.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.