Libija: Sukobi pobunjenika i Gadafijevih snaga

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: Sukobi pobunjenika i Gadafijevih snaga

Nedaleko od grada Zavije sukobili su se pripadnici pobunjenika i snaga lojalnih Momaeru Gadafiju. Sukobi se vode zbog kontrole nad preostalom rafinerijom nafte u Libiji.

Žestoki sukobi pobunjenika i snaga libijskog vodje Moamera Gadafija za kontrolu nad jedinom preostalom rafinerijom nafte izbili su danas nedaleko od grada Zavija na zapadu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Libije.

Komandant pobunjenika u Zaviji Osama Arusi rekao je da je zbog borbi zatvoren naftovod koji snabdeva prestonicu Tripoli, u kojoj živi trećina od oko šest miliona Libijaca.

Vlada pobunjenika: Odlazimo kad ode i Gadafi!

Gadafi ispalio prvi "skad"

Hag oslobodio zamrznuti libijski novac

Pobunjenici su okružili rafineriju koja Tripoli snabdeva naftom i gasom.

"Naftovod od Zavije do Tripolija je isključen", rekao je Arusi.

Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad delovima grada od oko 200.000 stanovnika i već nekoliko dana vode žestoke bitke s Gadafijevim snagama.

Napredovanje pobunjenika, prema oceni agencije Asošiejted pres, steže obruč oko Tripolija, kojem se oni približavaju sa zapada i juga, dok NATO kontroliše Sredozemno more severno od prestonice.

Istočna polovina zemlje je pod kontrolom opozicije, sa sedištem u Bengaziju.

Borbe za rafineriju počele su u utorak, pobunjenici su se povukli preko noći, a ujutru ponovo napali, rekao je Arusi.

On je dodao da pobunjenici kontrolišu delove rafinerije i potvrdio navode da se unutra nalaze Gadafijevi vojnici i civili - radnici.

Rafinerija se nalazi zapadno od grada, na obali Sredozemnog mora.

Arusi je naveo da ako civili napuste rafineriju, pobunjenici će moći punom snagom da se obračunaju s Gadafijevim vojnicima i ocenio da oni civile tu drže kao zaštitu.

Analitičari smatraju da gubitak rafinerije kapaciteta 120.000 barela nafte dnevno neće imati znatniji uticaj na režim u Tripoliju, pošto ta rafinerija sada radi smanjenim kapacitetom i proizvodi lož ulje, dok Gadafi benzin doprema uglavnom iz Tunisa i Alžira.

(Beta), Foto: Arhiva
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sukobi pobunjenika i Gadafijevih snaga u Zaviji

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Avg.2011

ZAVIJA - Žestoki sukobi pobunjenika i snaga libijskog vođe Moamera Gadafija za kontrolu nad jedinom preostalom rafinerijom nafte izbili su danas nedaleko od grada Zavija na zapadu Libije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Libija: Borbe za naftne izvore

Izvor: B92, 18.Avg.2011, 11:40

Tripoli -- Vitalna naftna postrojenja zapadno i istočno od Tripolija predmet su žestokih borbi libijskih pobunjenika i vojske lojalne Moameru Gadafiju...Portparol pobunjenika saopštio je da je naftovod ka Tripoliju prekinut, ali nije rekao ništa o ishodu noćašnjih napada...U Zaviji, 50 kilometara...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.