Kostić: Ljudska prava problem u populističkoj papazjaniji

Izvor: N1 televizija, 09.Nov.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić: Ljudska prava problem u populističkoj papazjaniji

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je, na otvaranju međunarodne konferencije "Ljudska prava u 21. veku", da u današnjoj "populističkoj papazjaniji" po celom svetu ljudska prava počinju da predstavljaju problem.

Kostić je rekao da mu se čini da je koncept ljudskih prava od prvog momenta nastanka postao "neka vrsta tesne cipele za sve koji su hteli da je navuku".

"Od mnogih levičara koji su bili ubeđeni da ljudska prava >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << predstavljaju prevaru koja u velikim istorijskim diskursima oduzima revolucionarnim pokretima mogućnost nasilja, bez koga nema promene, do današnjeg stanja populističke papazjanije po celom svetu, u kome ljudska prava postaju problem jednog novog oblika potčinjavanja ili kontrole", predočio je Kostić.

Povodom obeležavanja 70. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i 30. godišnjice postojanja Odbora SANU za ljudska i manjinska prava, Kostić je rekao da su ljudska prava rođena pod senkom strašnog sukoba u Drugom svetskom ratu koji je poništavao smisao i dostojanstvo ljudskog postojanja.

Kostić je podvukao i da je koncept ljudskih prava očigledno potreban svetu i da se za njega i danas vredi boriti.

Akademik Tibor Varadi je rekao da je u globalizovanom svetu pohvalno što je osnovan Međunarodni krivični sud.

"Legalnost, kvalitet, pravda i ljudska prava mogu da budu ostvareni samo ako se jurisdikcija tog suda proširi na sve države", zaključio je Varadi.

Jedan od panela posvećen je i takozvanom "novom talasu" ljudskih prava, koja se tiču transformacije čoveka u 21. veku, to jest medicinski unapređenog čoveka.

Vojin Rakić, direktor Centra za bioetičke studije, kaže da čovek može da ima kroz medikamentozne i neurohirurške intervencije ima sposobnosti koje sada nema, maltene kao doping u sportu.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

U SANU se održava konferencija "Ljudska prava u 21. veku"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2018

Povodom obeležavanja 70. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i 30. godišnjice postojanja Odbora za ljudska i manjinska prava SANU, danas je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti počela dvodnevna međunarodna naučna konferencija "Ljudska prava u 21. veku"...Program konferencije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.