Kosorova prvi put čuje za dokumenta protiv nje

Izvor: Blic, 06.Nov.2013, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosorova prvi put čuje za dokumenta protiv nje

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je danas da "prvi put čuje" za dokument koji navodno dokazuje njenu komunikaciju s Državnim tužilaštvom i navodne pritiske da se njen prethodnik Ivo Sanader procesuira.

Reagujući na zahtev odbrane Sanadera, optuženog za korupciju, da tezu o njegovom političkom progonu dokaže dokumentima iz kojih proizilazi da je njegova naslednica tužilaštvu slala svedoke koji su ga teretili, Kosor je istakla i da će od nadležnih institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatražiti da istraže o čemu je reč.

- Prvi put čujem za takvu vrstu dokumenata, jako ću se potruditi da doznam istinu o tome, jer ako je to tačno i ako postoji neki dokument u vreme dok sam bila premijerka, onda bi to značilo da sam neovlašćeno prisluškivana i praćena i to se mora izvesti na čistac - rekla je ona.

Sanader je prvooptuženi u slučaju Fimi media, najvećoj korupcionaškoj aferi u hrvatskoj politici. On, njegova stranka HDZ, nekoliko stranačkih funkcionera i službenika, kao i vlasnica marketinške firme Fimi media, optuženi su za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi za stranacki crni fond ali i za privatne džepove.

Kosor je naglasila da prvi put čuje o eventualnom prisluškivanju i da će svakako tražiti od svih nadležnih institucija, da se to do kraja istraži, jer je to "samo po sebi krivično delo" i dodala da su kontakti s Državnim tužilaštvom javni.

Ona je ponovila da kao premijerka nije izdavala i nije mogla da izdaje naloge za progon bilo koga, ali i da nije pristala na određene vrste pritisaka da sa svoje pozicije spreči bilo kakvu istragu, prema bilo kome.

Zagrebački sud nije danas prihvatio predlog odbrane bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, optuženog za korupciju, koja je trazila da tezu o njegovom političkom progonu dokaže dokumentima iz kojih proizilazi da je njegova naslednica Jadranka Kosor tužilaštvu slala svedoke koji su ga teretili.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović kazao je na suđenju Sanaderu i ostalima, u slučaju Fimi media, da je reč o dokumentima koji dokazuju da je nekada najmoćniji hrvatski političar žrtva progona svoje naslednice jer se u njima nalaze i podaci o kontaktima Jadranke Kosor s tužilaštvom.

On smatra da je sud odbio relevantan policijski dokument iz 2011. sastavljen u vreme kada se istraživalo curenje informacija o postupcima protiv bivšeg premijera. Iako odbrana trvdi da ti dokumenti dokazuju da je Sanader žrtva političkog progona, nije jasno da li su rezultat nadzora telefona tadašnje premijerke Kosor, prenela je Hina.

Tužilaštvo je u više navrata odbacivalo tvrdnju o političkom progonu ističući da su optužbe protiv Sanadera potkrepljene brojnim dokazima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kosorova zadovoljna zbog istrage

Izvor: B92, 07.Nov.2013, 15:06

Zagreb -- Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor zadovoljna je zbog odluke o pokretanju istrage o njenom prisluškivanju, dok je bila na mestu predsednika vlade...Kosorova je zadovoljna odlukom ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića da pokrene istragu o navodima odbrane Ive Sanadera da je prisluškivana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.