Kina ne želi da Iran poseduje nuklearno oružje

Izvor: Blic, 06.Mar.2012, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina ne želi da Iran poseduje nuklearno oružje

PEKING - Ministar spoljnih poslova Kine Jang Điječi ponovio je danas stav Pekinga da se protivi mogućnosti da Iran poseduje nuklearno oružje, ali da Teheran ima pravo da koristi nuklearnu energiju u miroljubive svrhe.

Jang je na konferenciji za novinare tokom zasedanja parlamenta takođe ponovio da se Kina protivi jednostranim sankcijama Iranu, ali i načinu podizanja tenzija međunarodne zajednice oko nuklearnih aktivnosti Teherana, javio je Rojters.

On je saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te stavove dan nakon što je generalni direktor Međjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio da je ta organizacija "ozbiljno zabrinuta” zbog mogućnosti da Iran krije radove na nuklearnom oružju, i nakon što je američki predsednik Barak Obama rekao da ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv Irana ukoliko on pravi nuklearno oružje.

"Mi smo protiv toga da bilo koja zemlja na Bliskom istoku, uključujući Iran, razvija i poseduje nuklearno oružje”, rekao je Jang i dodao da Iran u svakom slučaju ima pravo da nastavi sa nuklearnim aktivnostima u miroljubive svrhe.

"Mi se protivimo jednostranim sankcijama”, dodao je on.

Kina se često zalagala za pronalaženje rešenja kroz pregovore za spor oko nuklearnog programa Teherana, za koji Zapad tvrdi da mu je svrha izgradnja nuklearnog oružja.

Peking se takođe odupreo zahtevima Zapada da izvrši pritisak na Iran zavodeći toj zemlji sankcije na izvoz nafte, od koje veliki deo ide za Kinu.

Jang je takođe zatražio više vremena za razgovore između Irana i grupe šest zemalja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u ponedeljak uverio Baraka Obamu da Izrael još nije doneo nikakvu odluku o napadu na iranska nuklearna postrojenja, naveli su izvori bliski tim razgovorima, dodajući da Netanjahu istovremeno nije nagovestio da odustaje od moguće vojne akcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.