Kina: Pronađeno osam rudara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2015, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Pronađeno osam rudara

Spasilačke ekipe pronašle su osmoricu rudara koji su pre pet dana ostali zatrpani kada se obrušio rudnik gipsa u pokrajini Šandong i svi su nepovređeni, prenela je državna televizija CCTV.

Koristeći kamere sa infracrvenim zracima, spasioci su jutros locirali osmoricu rudara, a potom su uspeli da se probiju do njih i da iz izvuku na površinu.

Do tragedije u rudniku došlo je 25. decembra i jedan rudar je izgubio život, a posle današnjeg pronalaska osmorice njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kolega, još devet rudara vode se kao nestali.

Spašeni rudari su iscrpljeni zbog gladi, ali su generalno u dobrom zdravstvenom stanju, a uspeli su da prežive jer su se u trenutku nesreće našli u jednom tunelu koji se nije obrušio.

Dva dana posle nesreće, vlasnik rudnika "Jurong komers end trejd" Ma Kongbo je izvršio samoubistvo skokom u bunar.

Kongbo je pomagao u akciji spasavanja rudara, kad je iznenada skočio u obližnji bunar i utopio se.

Obrušavanje u rudniku bilo je toliko masivno da je na tom mestu registrovan zemljotres jačine četiri stepena Rihterove skale.

U rudniku je eksploatisan gips, vrlo mekani mineral koji se naveliko koristi u građevinarstvu.

U Kini su česte nesreće u rudnicima, ali su u poslednje vreme značajno pooštreni propisi u toj oblasti, pa su nakon velikih nesreća vlasnici kompanija i lokalni zvaničnici zaduženi za bezbednost oštro kažnjavani, pa čak i kaznama zatvora.

Prošle godine život je izgubio 931 rudar, a primera radi, 2001. godine stradalo ih je skoro 7.000, preneo je AP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.