Kenija: Al Šabab ponovo zapretio

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2015, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kenija: Al Šabab ponovo zapretio

Pripadnici somalijske islamističke terorističke grupe al-Šabab zapretili su danas novim krvavim napadima u Keniji nakon što su njeni borci ubili 148 ljudi u četvrtak u napadu na kenijski univerzitet "Garisa".

"Nikakve bezbednosne i sugurnosne mere neće moći da vam garantuju bezbednosti, osujete drugi napad ili spreče prolivanje krvi koja se dešava u vašim gradovima", kaže se u saopštenju Al Šababa, preneo je Rojters.

U poruci upućenoj kenijskoj javnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ekstremisti su najavili da će voditi dugotrajan i nemilosrdan rat i da će kenijski gradovi plivati u krvi.

Ministar unutrašnjih poslove Kenije Jozef Nkaiseri rekao je da je napad na "Garisu" bio najkrvaviji u Keniji još od 1998, kada je napadnuta američka ambasada u Najrobiju.

Kenija je ponudila nagradu od 200 miliona šilinga (215.000 dolara) za informaciju koja bi dovela do hapšenja Mohameda Mohamuda, čoveka koji je prvi na listi traženih povodom napada na univerzitetski kampus.

Ministarstvo je objavilo sliku Mohamuda na svom zvaničnom Tviter nalogu, upućujući osobe koje su ga videle da se obrate policiji na priložene brojeve telefona, a Mohamudove slike su se pojavile i na posterima.

Studenti laka meta Šebaba koji želi razdor u Keniji

Islamistički teroristi, koji su masakrirali studente na kampusu kenijskog Garisa Univerziteta, znali su šta rade i odabrali laku metu, tvrde analitičari. Masakr 148 studenata od strane somalijske terorističke organizacije “Šebab” imao je za cilj da se pogodi kenijsko društvo i ekonomiju, rekao je direktor somalijskog insistuta za političke studije Abdirašid Haši.

“Napadom na lake mete Al Šebabova strategija je da ugrozi turizam, teroriše građane i seje razdor“, naveo je on kako prenosi AFP. Napad, prema njegovim rečima, nije bio znak snage Šebaba, koji je oslabljen u Somaliji napadima američkih dronova, usled čega su izgubili ključne gradove.

Napad na univerzitetski kampus, kako smatra Erve Mope sa francuskog univerziteta Po, imao je za cilj da Šebab dobije željeni publicitet. “To je napad koji treba da privuče pažnju javnosti, barem na istoku Afrike”, naglasio je on.

Suočeni sa pritiskom u Somaliji Šebab pokušava da preživi napadajući jedinu zemlju u regionu gde je to lako, dodao je Mope.

Portparol Šebaba Šeik al Mohamud Raž objasnio je da je napad bio osveta za raspoređivanje kenijske vojske na jugu Somalije u sklopu misije Afričke unije. Kenija je zemlja, od svih članica misije Afričke unije, koja je najteže pogođena nasiljem islamista.

Šebab je izvršila napad i na šoping centar u Najrobiju septembra 2013. godine, kada su teroristi ubili 67 ljudi. Druge države članice misije Afričke unije u Somaliji su imale manje žrtve, ukazao je Mope dodajući da je uzrok tome što su Uganda ili Burundi, na primer, suviše udaljene.

Ekspert Rolan Maršal ukazuje da su kenijske vlasti suočene sa borbom protiv neprijatelja koji može lako da pređe granicu, te dodaje da je poroznost granica prouzrokovana višedecenijskom korupcijom.

“Ne treba zanemariti posledice korupcije”, naglasio je on dodajući da je teško kontrolisati granicu Kenije, a korupcija to čini još težim.

Šebab pokušava da razjedini Kenijce, u zemlji u kojoj su vođene borbe duž etničke linije podela.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kenija: Al Šabab prijeti novim napadima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Apr.2015

Pet osoba je uhapšeno u Keniji zbog sumnje da su u vezi sa napadom na univerzitet u Garisi, koji je organizavo Al Šabab, a ta teroristička organizacija danas je zaprijetila novim napadima..."Ako Bog dozvoli, ništa nas neće spriječiti u našoj osveti zbog smrti braće muslimana, dok god vaša vlada...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.