Jubilej dečjeg hora „Sveti Sava”

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej dečjeg hora „Sveti Sava”

Već deceniju i po deca pevaju na srpskom, makedonskom i ruskom jeziku

Loznica – Dečji crkveni hor „Sveti Sava" iz Loznice ove godine slavi 15. rođendan. Reč je o pedesetoro dece iz Loznice i Banje Koviljače koja su odlični učenici u osnovnim ali i u muzičkoj školi koju većina pohađa. Do sada su imali veliki broj nastupa i gde god su zapevali njihov kvalitet nije ostao nezapažen.

– Na koncertima nastojimo da deca pokažu svoje sposobnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u zajedničkom pevanju ali i sviranju na raznim instrumentima i recitovanju, što nam i uspeva. Imamo bogat repertoar, od pesama svetog vladike Nikolaja, liturgijskih kompozicija i tradicionalnih pesama iz raznih krajeva Srbije do popularnih kompozicija umetničke muzike. Izvodimo pesme na makedonskom i ruskom jeziku, a na prošlom Vukovom saboru smo na nemačkom izveli deo Devete Betovenove simfonije – kaže za naš list osnivač hora, profesor muzike, Dragan Đedović dodajući da hor ima veliku podršku vladike šabačkog Lavrentija koji ne propušta ni jedan njihov koncert.

Đedović, koji je u prizrenskoj Bogosloviji svetog Kirila deset godina predavao crkveno pevanjei vodio crkveni hor, među značajnije nastupe ističe prošlogodišnji božićni koncert na kraljevskom dvoru u Beogradu, nastup sa Oliverom Katarinom, kao i loznički koncert „Metohija u srcu". Hor „Sveti Sava" se sa pesmom „Oj, badnjače, badnjače", na stihove svetog vladike Nikolaja, pojavljuje na albumu „Deca deci za Božić", za obnovu manastira Đurđevi stupovi, a taj snimak je jedan od najgledanijih i najviše skidanih snimaka tradicionalnih srpskih pesama sa Interneta.

Nedavno su snimili i pesmu „Oj, nedeljo, najsvetliji dane", koju je Đedović komponovao na stihove svetog vladike Nikolaja, i ona će se uskoro naći na novom cedeu u izdanju PGP RTS-a a planirano je i snimanje spota. Đedović kaže da su o horu pisali poljski i francuski listovi i da je ambasada jedne zapadnoevropske zemlje želela da održe koncert za strane ambasadore akreditovane u Beogradu ali je zbog političke situacije to za sada odloženo.

Dečiji crkveni hor „Sveti Sava" pod vođstvom profesora Đedovića vredno vežba za predstojeće nastupe, a na osnovu pokazanog kvaliteta za njih će se sigurno još čuti. Đedović ističe da je u planu veliki koncert u Loznici, gde će pored njih nastupiti i mnogi eminentni gosti, kao i majski nastup u Beogradu.

S. Trifunović

[objavljeno: 01/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.