Janukovič: Mogu izbori - parlamentarni, ali i predsednički

Izvor: Blic, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janukovič: Mogu izbori - parlamentarni, ali i predsednički

Ukoliko se budu održavali prevremeni izbori u Ukrajini, oni treba da budu istovoremeno i parlamentarni i predsednički, izjavio je večeras ukrajinski premijer Viktor Janukovič pred pristalicama na Trgu nezavisnosti u Kijevu. Janukovič je, pred oko 50.000 pristalica većinske koalicije u skupštini koju je 2. aprila raspustio predsednik Viktor Juščenko, rekao da izbori treba da budu "održani u okvirima ukrajinskih zakona" i da "ne treba dopustiti da neko krši ustav".

- Ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednik biti predsednik samo za nekoliko ukrajinskih regiona - poručio je premijer Ukrajine, dodajući da je Juščenku predložio paket predloga za rešenje političke krize i da "čeka odgovor".

Pjotr Simonenko, lider Komunističke partije - koja je sa Janukovičevom Partijom regiona i socijalistima predsednika Vrhovne rade Aleksandra Moroza formirala skupštinsku većinu, rekao je da bi trebalo učiniti sve "da se očisti Ukrajina od 'narandžaste kuge' ".

- Ne sme se dozvoliti mogućnsot da predsednik ostvari plan podele Ukrajine na istok i zapad i ne treba dopustiti ekspanziju NATO-a - rekao je Simonenko.

Raspuštenu skupštinu danas je podržala i skupština Autonomne Republike Krim na vanrednoj sednici na kojoj je ocenjeno da je Juščenko ukazom o raspisivanju izbora za 27. maj i raspuštanju Rade prekršio Ustav.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.