Izbori-2012: Putinova pobeda u prvom krugu

Izvor: Vostok.rs, 05.Mar.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori-2012: Putinova pobeda u prvom krugu

05.03.2012. - Vladimir Putin po treći put će postati predsednik RF

Kandidat za predsednika Rusije Vladimir Putin pobeđuje u prvom krugu izbora za šefa države prema rezultatima obrade skoro 100% glasačkih listića. Osnovna intriga se vodi oko borbe za treće mesto gde je samostalni kandidat Mihail Prohorov na više od 1% pretekao lidera LDPR Vladimira Žirinovskog.

Vladimir Putin po treći put će postati predsednik RF. Posle obrade preko 99% odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << glasačkih listića na izborima za predsednika Rusije, za kandidata Jedinstvene Rusije glasalo je skoro 64% birača. Na drugom mestu je komunista Genadij Zjuganov sa 17,2%, biznismen Mihail Prohorov ima 7,8%, lider LDPR Vladimir Žirinovski 6,23%. Petorku zatvara predsednik Pravedne Rusije Sergej Mironov sa 3,85%.

Prve cifre na specijalnom konačnom brifingu prokomentarisao je šef CIK Vladimir Čurov.

Posle obrade preko 99% glasačkih listića izlaznost je iznela 65,3%, što je za 5% više nego na izborima za poslanike Državne dume 5. decmebra 2012. godine. Čestitam svim ruskim biračima ovu vrlo dobru cifru. Prema preliminarnim podacima, Vladimir Vladimirovič Putin dobio je 45% 109 hiljada glasova birača. To je 65,75% od ukupnog broja izašlih na birališta.Pristalice Vladimira Putina, kao što je i bilo planirano, okupile su se na miting. Na Manježni trg u Centru Moskve došlo je preko 100 hiljada ljudi. Ubrzo posle proglašenja preliminarnih rezultata njima se pridružio i sam kandidat. Ovi izbori su bili test političke zrelosti, samostalnosti i nezavisnosti za Rusiju, s takvim rečima obratio se svojim pristalicama Vladimir Putin.

Dragi prijatelji! Pre svega želim da zahvalim svim građanima Rusije koji su danas učestvovali u izborima za predsednika Ruske Federacije. Posebno sam zahvalan, naravno, onima koji su se okupili danas ovde u Moskvi. Svima koji nas podržavaju u svakom kutku naše ogromne, neobuhvatne Domovine. Hvala svima koji su rekli „Da!" velikoj Rusiji.

Iz štaba kanidata KPRF Genadija Zjuganova još pre zatvaranja poslednjeg birališta požurili su da izjave o masovnim prekršajima u toku glasanja. A sam lider komunista, već pošto su se pojavile prve cifre, rekao je da ne priznaje izbore ni poštenim, ni pravednim, ni dostojnim.

Između ostalog, njegovi oponenti sa takvom ocenom se ne slažu. Kao ni većina posmatrača. Čak društvena asocijacija Glas, poznata po svojoj kritici decembarskih parlametnarnih izbora, ne dovodi u sumnju pobedu Vladimira Putina u prvom krugu, mada govori o nepodudarnosti svojih podataka sa onima koji stižu iz CIK.

Nije video posebne probleme u organizaciji izbora ni Sergej Mironov. Kanidat Pravedne Rusije smatra da su izbori protekli mnogo mirnije nego parlamentarna predizborna kampanja u decembru. Lider stranke LDPR Vladimir Žirinovski, komentarišući rezultate glasanja, takođe nije izneo posebne primedbe. Samo se žalio što je izgubio deo glasova na Uralu zbog svojih neuspešnih izjava. Ipak, smatra Žirinovski, njegova stranka, nezavisno od rezultata izbora, neće nestati sa političkog polja Rusije.

Samostalni kandidat Mihail Prohorov, koji je zauzeo treće mesto, potvrdio je nameru da dođe u politiku ozbiljno i zadugo. Mada realni glasovi koje je dobio kandidat razlikuju se od očekivanih: biznismen je planirao da sakupi 10-11% glasova, ali mogao je samo nešto više od 7%. Prohorov je izjavio da je uz takvu podršku birača spreman da formira svoju stranku koja može da se pojavi na ruskom političkom svodu krajem marta. Uspeh u tom poduhvatu već mu je poželeo Vladimir Putin, sa kojim je posle izbora biznismen razgovarao telefonom. U njemu je premijer nazvao predizbornu kampanju Mihaila Prohorova dostojnom i zanimljivom. Takođe Vladimir Putin je stigao da razgovara sa drugim svojim oponentima – Vladimirom Žirinovskim i Sergejom Mironovom, koji su čestitali političaru pobedu na izborima. Da dodamo da će zvanične rezultate predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji Centralna izborna komisija rezimirati najkasnije 16. marta.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.