Irska dobila vladu, Arlin Foster nova premijerka

Izvor: RTS, 11.Jan.2020, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irska dobila vladu, Arlin Foster nova premijerka

Predsednica probritanske Partije demokratskih unionista (DUP) Arlin Foster položila je zakletvu kao novi premijer Severne Irske, dan pošto su se vodeće političke partije dogovorile da obnove vladu te britanske pokrajine, tri godine nakon njenog raspada posle. Britanski premijer Boris Džonson pohvalio je političke partije Severne Irske za postizanje "fer i uravnoteženog dogovora".
Predstavnici glavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političkih partija okupili su se na sednici 90-člane skupštine, kako bi formirale vladu koju će predvoditi protestantski DUP i irski republikanski pokret Šin Fejn, prenosi Rojters.

Stanovnici Severne Irske ostali su bez državne administracije kada se raspala vladajuća koalicija u januaru 2017. godine zbog projekta o zelenoj energiji, nakon čega se raskol preneo i na kulturne i političke teme koje su potpuno razdvojile britanske unioniste i irske nacionaliste.
Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, britanska i irska vlada su objavile predlog kako da se oživi Skupština Severne Irske i izvršna vlast.
Predloženi sporazum predviđa finansijsku podršku Velike Britanije Severnoj Irskoj, pre svega za infrastrukturne projekte, budući da je jedina kopnena granica Velike Britanije sa EU u Severnoj Irskoj.
Rojters navodi da bi Bregzit mogao da predstavlja veliki izazov za trenutnu nepostojeću granicu sa Irskom, ali, smatraju stručnjaci, i približavanje Severne Irske Republici Irskoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Sjeverne Irske formirana poslije tri godine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jan.2020

Predsjednica probritanske Partije demokratskih unionista (DUP) Arlin Foster položila je zakletvu kao novi premijer Sjeverne Irske, pošto su se vodeće političke stranke dogovorile da obnove vladu te britanske pokrajine, tri godine nakon njenog raspada. Predstavnici glavnih političkih partija okupili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.