Indija: Ubio ćerku jer je hteo sina

Izvor: Blic, 11.Apr.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija: Ubio ćerku jer je hteo sina

Slučaj tromesečne devojčice koja je danas preminula pošto ju je otac pretukao jer je želeo sina, ponovo je ukazao na težak položaj miliona "neželjenih devojčica" u Indiji.

Neha Afrin umrla je od zastoja srca u državnoj bolnici u indijskom gradu Bangalore pošto se tri dana borila za život.

Ona je dovedena u bolnicu sa povredama glave i tragovima prebijanja i ogrebotina po celom telu, što je izazvalo opštenacionalni bes koji je doveo do hapšenja njenog oca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre dva dana, prenela je agencija AFP.

Slučaj Afrin najnoviji je u nizu sličnih širom Indije gde su bebe-devojčice često ostavljene, mučene i čak ubijane i ponovo otvara pitanje zašto rađanje ćerki u Indiji nije poželjno.

Udate žene u patrijarhalnoj Indiji suočavaju se sa ogromnim pritiskom da rađaju sinove koji su viđeni kao hranitelji porodica i negovatelji starih roditelja, dok se na ćerke često gleda kao na "teret" u tradicionalnim porodicama pošto je potreban veliki miraz da bi se udale.

Redom indijske vlade pokreću to pitanje kako bi se promenila socijalna slika o rađanju devojčica, ali su dosad imale mali uticaj na promenu uvreženog mišljenja o ženskoj deci, navodi francuska agencija.

Preferiranje muške dece dovelo je do ogromne i alarmantne disproporcije u rađanju dečaka i devojčica sudeći po podacima iz popisa 2011. godine prema kojima ima 914 devojčica prema 1.000 dečaka u Indiji, što je mnogo manje u odnosu na prosečan svetski odnos novorođene ženske prema muškoj deci (951 prema 1000).

Povezane vesti: Norveška indijskom paru oduzela decu zato što su ih hranili rukama Bakterije nisu uvek opasne Indijka sa dve materice Najbolje vežbe po godištima Holandija: Majka ubila četiri bebe

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Indija: Želeo sina, ubio ćerku

Izvor: B92, 11.Apr.2012

Nju Delhi -- Slučaj tromesečne devojčice koja je preminula pošto ju je otac pretukao jer je želeo sina ukazao je na težak položaj miliona "neželjenih devojčica"u Indiji...Neha Afrin umrla je od zastoja srca u državnoj bolnici u indijskom gradu Bangaloru pošto se tri dana borila za život...Ona...

Nastavak na B92...

Otac na smrt pretukao tromjesečnu kćerku jer je želio sina

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Apr.2012

Slučaj tromjesečne djevojčice koja je danas preminula pošto ju je otac pretukao jer je želio sina, ponovo je ukazao na težak položaj miliona "neželjenih djevojčica" u Indiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.