Guglu kazna od 50 miliona evra

Izvor: RTS, 22.Jan.2019, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Guglu" kazna od 50 miliona evra

Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka osudila je američku internet kompaniju "Gugl" na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona evra, odnosno oko 57 miliona dolara, zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika, saopštila je ta agencija, a prenosi AFP.
Državna komisija za informatiku i slobode, francuski "nadzornik" za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno telo koje je sankcionisalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veliku međunarodnu internet kompaniju na osnovu novog evropropisa o zaštiti ličnih podataka (GDPR), koji je stupio na snagu 25. maja prošle godine.

Taj novi tekst omogućava određivanje kazne u vrednosti četiri odsto godišnjeg prometa na svetskom nivou za nepoštovanje obaveze zaštite ličnih podataka evropskih građana.
U svojoj istrazi, Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka (CNIL) obavila je sve radnje koje mora primeniti i novi korisnik pametnog telefona android – operativnog sistema za Guglov pametni telefon, kako bi otvorio svoj "Gugl" račun i koristio uređaj. 
Zvaničnici CNIL, kako prenose francuski mediji, ne spore niti poriču da "Gugl" obaveštava korisnike o načinu na koji će koristiti njihove podatkem, ali ukazuje da su oni teško dostupni i raštrkani po raznim dokumentima koje su kroz aplikaciju otvaraju, a korisnici interneta, po pravilu, nikad nemaju vremena da ih u potpunosti pročitaju.
Ocena francuskih regulatora je da "Gugl" ne daje "jasnu i razumljivu" informaciju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Guglu kazna od 50 miliona evra

Izvor: Danas, 22.Jan.2019

Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka (CNIL) osudila je američku internet kompaniju Gugl (Google) na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona evra, odnosno oko 57 miliona dolara. Članak Guglu kazna od 50 miliona evra se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.