Guglu kazna od 50 miliona evra zbog propusta u zaštiti podataka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2019, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guglu kazna od 50 miliona evra zbog propusta u zaštiti podataka

Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka osudila je američku internet kompaniju Gugl na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona evra zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika, saopštila je danas ta agencija.

Državna komisija za zaštitu podataka saopštila je da je tužila američkog internet giganta zbog "nedostatka transparentnosti, neadekvatnih informacija i valjane saglasnosti u vezi s personalizacijom oglasa za korisnike", prenosi AP.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se navodi, to je prvo regulatorno telo koje je sankcionisalo veliku međunarodnu internet platformu na osnovu novog evropskog propisa o zaštiti ličnih podataka koji je stupio na snagu 25. maja prošle godine.

Taj novi propis omogućava određivanje kazne u vrednosti od četiri odsto godišnjeg saobraćaja na svetskom nivou za nepoštovanje obaveze zaštite ličnih podataka evropskih građana.

Kako je saopštila Komisija, korisnici Gugla "nisu bili dovoljno informisani" o tome na kakva pravila pristaju, prilikom prikupljana podataka kompanije za targetovano reklamiranje.

Navodi se da korisnici nekada moraju da preduzmu pet ili šest koraka kako bi otkrili kako ili za šta se njihovi podaci koriste, kao i da je Guglovo objašnjenje korišćenja podataka korisnika opisano na "previše opšt i nejasan način".

Odluka o kazni doneta je nakon dve odvojene tužbe koje su protiv Gugla pokrenula udruženja za zaštitu korisnika interneta - "Kvadratura mreže" (Francuska) i "Ne tiče te se", čiji je osnivač austrijski aktivista za zaštitu podataka Maks Šrems.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gugl kažnjen sa 50 miliona evra zbog propusta u zaštiti podataka

Izvor: Blic, 21.Jan.2019

Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka osudila je američku internet kompaniju Gugl na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona evra zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika, saopštila je danas ta agencija.

Nastavak na Blic...

REKORDNA SUMA: Gugl drakonski kažnjen zbog propusta u zaštiti podataka

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2019, 09:43

Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka osudila je američku internet kompaniju Gugl na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona evra zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika, saopštila je ta agencija...Državna komisija za zaštitu podataka saopštila je da je tužila američkog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.