Izvor: Blic, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalni štrajk blokirao Francusku

Generalni štrajk blokirao Francusku

Francuska je juče bila paralisana zbog generalnog štrajka koji su organizovali sindikati radnika uz pomoć studenata koji zahtevaju povlačenje spornog ugovora o prvom zaposlenju.

Crni utorak, kako je nazvan generalni štrajk, izazvao je haos u više od 70 gradova širim zemlje. U većim gradovima primećeno je pojačano prisustvo policije kako bi se sprečili sukobi sa demonstrantima, koji su bili česti tokom ranijih protesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Prva okupljanja zabeležena su u Marselju, Grenoblu, Lionu, Bordou, gde je na ulice izašlo preko 400.000 demonstranata.

Na pariskim ulicama raspoređeno je nekoliko stotina pripadnika posebnih jedinica policije za razbijanje demonstracija.

Na desetine letova je otkazano, drugi su kasnili zbog štrajka kontrolora, piste na aerodromima su bile zatvorene zbog štrajka vatrogasaca, a trećina brzih vozova i više od polovine regionalnih vozova nije saobraćalo. Sedam od osam sindikata radnika železnice priključilo se štrajku, zbog čega je bio poremećen i prevoz u metrou u Parizu. Poštari, profesori i mediji su se takođe priključili štrajku.

Širom Francuske održano je više od 130 protesta na kojima se okupilo više stotina hiljada radnika i studenata.

Iako su stanovnici velikih gradova juče imali problema da dođu do posla, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se dve trećine Francuza protivi ugovoru o prvom zaposlenju. Njime je predviđeno da poslodavci mlađe od 26 godina primaju na dvogodišnji probni period tokom kojeg mogu da ih otpuste bez obrazloženja. Generalni štrajk je najveći izazov sa kojim se sreo premijer Dominik de Vilpen. Premijer je juče sindikate i studente ponovo pozvao na sastanak kako bi pronašli zajedničko rešenje.

Lider opozicione Socijalističke partije Fransoa Holan izjavio je da je poziv premijera na razgovor 'besmislen ukoliko on nije spreman da odustane u potpunosti od ugovora'.

Ministar spoljnih poslova Nikola Sarkozi je zatražio od snaga bezbednosti da 'uhapse što više vandala'.

A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.