Gauk: Aušvic je deo nemačkog identiteta i istorije

Izvor: Večernje novosti, 27.Jan.2015, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gauk: Aušvic je deo nemačkog identiteta i istorije

BERLIN - Predsednik Nemačke Joakim Gauk poručio je danas da je sećanje na Aušvic oblikovalo nemački identitet i ujedno obavezalo zemlju da štiti prava svih njenih građana."Nema nemačkog indentiteta bez Aušvica. Sećanje na Holokaust je stvar svih građana koji žive u Nemačkoj. To je deo istorije naše zemlje", rekao je Gauk na komemorativnoj svečanosti u Bundestagu povodom 70. godišnjice od oslobođenja nacističkog logora smrti.Moralna dužnost Nemačke je, kako je istakao, ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da se seća prošlosti, već i da štiti i čuva prava čovečanstva i svakog pojedinca, preneo je AFP."Kažemo to naročito u trenutku kad mi u Nemačkoj ponovo moramo da se saglasimo o saradnji između različitih kultura i religija", rekao je Gauk i dodao da su poštovanje dostojanstva pojedinca i međusobna solidarnost neophodni za napredak društva.Svečanosti u Bundestagu je, pored pored kancelarke Angele Merkel, ministara, prisustvovao i jedan preživeli iz logora Aušvic.Nemački predsednik će tokom popodneva prisustvovati komemoraciji u Aušvicu povodom sedam decenija od oslobođenja nacističkog logora Aušvic-Birkenau.Sovjetske jedinice su 27. januara 1945, oslobodile logorski kompleks Aušvic-Birkenau u kome je, kako se smatra, ubijeno najmanje 1,1 milion ljudi mahom Jevreja.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

„Sećanje na Aušvic – aktuelnije nego ikad“

Izvor: Deutsche Welle, 28.Jan.2015, 11:25

Na 70. godišnjicu od oslobođenja Aušvica, nemački predsednik Gauk pozvao je sugrađane da nastave da pospešuju suživot različitih kultura i religija. Evo izbora iz komentara objavljenih tim povodom u nemačkoj štampi.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.