Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa: 125 milijardi evra za pivo

Ljubljana -- Istraživanje Udruženja evropskih pivara pokazalo da Evropljanii za pivo godišnje potroše 125 milijardi evra.

Isto istraživanje pokazuje da pivarska industrija godišnje doprinese evropskoj privredi s 58 milijardi evra i da zapošljava 1,2 odsto evropske radne snage, prenosi slovenački list Finance.

Pivare zapošljavaju 164.000 radnika, a još 2,6 odsto zaposlenih na teritoriji EU radi u pratećim delatnostima. Najveći broj zaposlenih u pivarskoj idustriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Evropske pivare godišnje proizvedu 34 milijarde litara piva, što Evropu stavlja na prvo mesto u proizvodnji piva, a na drugom i trećem su Kina i SAD, koje i dalje ostaju najveća tržišta za evropsko pivo. Najveći evropski proizvođač je Danska, koja izvozi oko 60 odsto piva. Holandija i Belgija, gde sedište ima najveći svetski proizvođač piva Inbev, izvozi 50 odsto piva.

Evropske vlade dobiju 39 milijardi evra od poreza na pivo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.