ETA proglasila kraj nasilja dugog četiri decenije

Izvor: TvojPortal.com, 21.Okt.2011, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ETA proglasila kraj nasilja dugog četiri decenije

/bizlife.rs/ Baskijska separatistička grupa ETA proglasila je danas okončanje oružanih aktivnosti dugih 40 godina, javile su novinske agencije, prenoseći da zvanični Madrid ocenjuje taj potez kao pobedu demokratije.


Agencija Frans pres prenosi da su trojica pripadnika ETA, u crnim majicama, sa belim kapuljačama preko glave i crnim beretkama, napravili dramatično video-obraćanje o završetku smrtonosne kampanje za nezavisnu baskijsku domovinu.
"ETA se odlučila >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << na definitvno obustavljanje svojih oružanih aktivnosti", navela je ta grupa u pisanom saopštenju praćenom video prikazom internet sajta baskijskog lista "Gara" koji je bio njihov glasnogovornik.
AFP je preneo i izjavu španskog premijera Hozea Luisa Rodrigesa Sapatera da je kraj nasilja "pobeda demokratije, zakona i razuma".
Odluku ETA pozdravio je i predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek. "Pozdravljam proglas ETA o kraju njenih oružanih aktivnosti, što mora biti verifikovano, potpuno potvrđeno i praćeno. ETA se sada mora razoružati i raspustiti", naveo je Buzek u saopštenju, izražavajući nadu da će ovaj dan biti upamćen kao kraj duge i tragične istorije smrti, ucena i straha u Španiji".
ETA (Euskadi ta Askatasuna ili Baskijska otadžbina i sloboda) bori se za nezavisnu baskijsku državu na severu Španije i jugozapadne Francuske, osnovana je 1959. godine a odgovorna je za ubistvo više od 850 ljudi od 1968, obično upotrebljavajući podmetanje eksploziva u automobile ili ubijanje, podseća Rojters.
*izvor: www.tanjug.rs

svetTerorizamšpanijaETAproglasen kraj nasilja

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.