Buš: SAD spremne da sarađuju sa Srbijom da bi ušla u NATO

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: SAD spremne da sarađuju sa Srbijom da bi ušla u NATO

Bukurešt – Američki predsednik Džordž Buš izjavio je juče u Bukureštu da su SAD spremne da sarađuju sa Srbijom kako bi ona postala članica NATO-a. „Otvoreni smo da sarađujemo sa Srbijom kako bi postala članica alijanse”, rekao je američki predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom, održanoj u crnomorskom letovalištu Neptun.

Buš je rekao da veruje da će na samitu NATO-a tri zapadnobalkanske zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – Hrvatska, Makedonija i Albanija – dobiti poziv za članstvo u alijansu, a da će se takođe odlučiti i o jačanju dijaloga sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Vašington i Bukurešt podržavaju Ukrajinu i Gruziju u njihovim težnjama da se približe NATO-u, rečeno je na konferenciji za novinare.

Rumunski predsednik Trajan Basesku je rekao da su stavovi Rumunije i SAD vrlo bliski po pitanju zapadnog Balkana, Ukrajine i Gruzije i da su Amerikanci shvatili „zabrinutost i prioritete Bukurešta i regiona”.

Povodom situacije u Avganistanu, Buš je rekao da je misija u toj zemlji teška i da članovi alijanse „treba to da znaju”.

Basesku je upozorio da će u slučaju neuspeha NATO-a u Avganistanu kredibilitet alijanse biti smanjen i dodao da će teroristi, ako budu ostavljeni da slobodno sprovode svoje akcije, „doći u Evropu i u SAD”.

Na pitanje novinara o antiraketnom štitu, Buš je rekao da će o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kome će, kako je rekao, navesti da je hladni rat okončan i da SAD i Rusija sada imaju zajedničke interese, a da je „antiraketni štit i u korist Rusije”.

U kontekstu saradnje sa Rusijom, američki predsednik je rekao da je proširenje NATO-a unutrašnja potreba alijanse i da to proširenje nije upereno protiv bilo koga i da se na to „ne može staviti veto”.

Rumunski predsednik Basesku, govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao je da svi treba da izađu iz logike hladnog rata i da sve nezavisne zemlje imaju pravo da odluče o sebi „bez stavljanja veta bilo koga”.

Basesku je naglasio da terorizam, ilegalno krijumčarenje oružja, droge, ljudi, informatički napadi, balističke rakete „jednako pogađaju sve – i SAD i Rusiju i Rumuniju i Ukrajinu”.

Basesku je dodao da su „neki ostali u logici hladnog rata i ne priznaju demokratsko pravo nezavisnih zemalja da odluče o sebi”.

Predsednici SAD i Rumunije su u okviru samita NATO-a imali danas zvanične razgovore o temama sastanka alijanse i bilateralnoj saradnji, prvenstveno na ekonomskom planu.

Razgovori su se održali u crnomorskom letovalištu Neptun, a posle razgovora dvojica predsednika su se prošetala po obali mora, gde su održali i konferenciju za novinare.

Bezbednosne mere su preuzete od prošle nedelje na kopnu, moru i vazduhu, uz učešće rumunskih i američkih snaga.

Samit se danas otvara radnom večerom koju rumunski predsednik Trajan Basesku priređuje za lidere zemalja članica NATO-a. To će biti poslednja prilika da se u međusobnim razgovorima usklade stavovi unutar alijanse.

Razlike postoje posebno u vezi sa priključenjem Ukrajine i Gruzije u Akcionom planu partnerstva i o pitanju povećanja broja vojnika u Avganistanu.

Proširenje alijanse Hrvatskom, Makedonijom i Albanijom, Akcioni plan partnerstva za Ukrajinu i Gruziju, operacije NATO-a u Avganistanu i na Kosovu, antiraketni štit, izazovi 21.veka –terorizam, energetska i informatička bezbednost – glavne su teme koje će sutra biti razmotrene na samitu.

Beta

[objavljeno: 03/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.