Berlin: Uhapšena dvojica zbog planiranja napada

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin: Uhapšena dvojica zbog planiranja napada

Nemačka policija uhapsila je dvojicu muškaraca u Berlinu, osumnjičenih za planiranje napada, potvrdili su policijski zvaničnici. Tokom akcije u četvrtak popodne i uveče bio je blokiran deo grada u kojem je nađen i kombi sa sumnjivim paketom, ali se potom ispostavilo da su ti predmeti bezopasni.

Privedeni muškarci od 28 i 46 godina bili su u "u kontaktu sa islamističkim pokretom" i nameravali su da počine “težak akt nasilja koji predstavlja opasnost za državu”, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je novinarima portparolka berlinske policije Patricija Bremer.

U policiji navode da pri pretresu kod njih nije nađeno oružje, niti eksploziv kako se prvo sumnjalo i dodaju da nije bilo naznaka da je napad predviđen u Berlinu.

Policija je u četvrtak popodne prvo pretražila džamiju u zapadnom delu Berlina pre nego je pronašla osumnjičene na drugoj lokaciji južno od prestonice.

Policija je blokirala kvart u kojem je pronađeno sumnjivo vozilo.

Oko 200 specijalnih policajaca pretreslo je, u okviru antiterorističke racije, džamiju i još jednu zgradu u Šarlotenburgu u Berlinu, prenosi nemački list “Bild”.

Prema prvim informacijama, policiji je prijavljeno da postoje dokazi da je u džamiji Seituna planiran napad, zbog čega je ceo kvart blokiran. Policija je u potragu angažovala i pse obučene za otkrivanje eksploziva.

“Bild” piše da je blokiran deo grada oko Ulice Karla Elzasera, gde se moglo videti nekoliko policijskih kombija i ambulantnih kola.

Lokalni listovi pišu i da su ljudi evakuisani iz nekoliko okolnih kuća, nakon što je je u jednom kombiju nađen paket sa sumnjivim sadržajem, a oko kombija su postavljene barijere.

Paket pripada dvojici uhapšenih, ali se ispostavilo da je sumnjivi predmet bezopasan, navode policijski zvaničnici, ali bez detalja o tome za šta su njih dvojica osumnjičeni, niti šta je dovelo do njihovog hapšenja.

Berlinska policija je u septembru pretresla je osam zgrada posle jednomesečne istrage o islamskim ekstremistima umešanim u nasilne aktivnosti.

Policija je tada navela da nije bilo dokaza da su osumnjičeni bili uključeni u planiranje napada u Nemačkoj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšene dvije osobe u Berlinu

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2015

BERLIN- NJemačka policija uhapsila je dvije osobe danas u Berlinu osumnjičene za planiranje napada, rekao je portparol policije...Policija je prvo pretražila džamiju u zapadnom dijelu Berlina prije nego je pronašla osumnjičene na drugoj lokaciji južno od prijestonice...Policija je blokirala područje,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.