Al Kaida spremala  napade na London i Los Anđeles

Izvor: Blic, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Kaida spremala napade na London i Los Anđeles

Šeik Halid Mohamed, treći čovek Al Kaide koga SAD već četiri godine drže zatvorenog u bazi Gvantanamo na Kubi, posvedočio je da je najveća teroristička grupa na svetu planirala drugu seriju napada na SAD posle 11. septembra, a na meti su bili Los Anđeles, Čikago, Sijetl, Empajer stejt bilding u Njujorku, nuklearne centrale u SAD, ali i Big Ben i Aerodrom „Hitrou" u Londonu, jedan od najvećih u Evropi.

Smrtna kazna za Karbulija

Sud u Jordanu osudio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na smrt operativca Al Kaide Zijada Karbulija zbog umešanosti u ubistvo jednog jordanskog državljanina. Karbuli je opisan kao lokalni lider Al Kaide u iračkom gradu Rutbi, blizu granice sa Jordanom, a suđeno mu je za terorističke napade u kojima je bilo žrtava, članstvo u ilegalnoj grupi, nezakonito posedovanje automatskog oružja i planiranje terorističkih napada.

Mohamed je, prema transkriptima saslušanja koje je objavio Pentagon, priznao da je Al Kaida izvršila ili planirala ukupno 31 akciju, priznavši i krivicu za svoje učešće u planiranju i izvršenju napada 11. septembra na Njujork i Vašington. Među planiranim akcijama Al Kaide su, prema njegovim rečima, bili i pokušaj ubistva pape Jovana Pavla Drugog prilikom njegove posete Filipinima i atentat na bivše američke predsednike Bila Klintona i Džimija Kartera.

Šeik Mohamed je priznao i da Al Kaida stoji iza pokušaja rušenja putničkog aviona na liniji Pariz-Majami, za koji je bio zadužen Ričard Rid, uz pomoć eksploziva skrivenog u obući. Priznao je krivicu i za bombaške napade na Baliju oktobra 2002. godine u kojima su poginule 202 osobe, napad na Svetski trgovinski centar 1993. godine.

Šeik Halid Mohamed je treći u hijerarhiji Al Kaide, posle Bin Ladena i njegovog zamenika Al Zavahirija. Pentagon je saopštio da će se saslušanje Mohameda i još dvojice zarobljenika nastaviti tokom aprila. Mohamed je rekao i da je lično ubio Danijela Perla, novinara, koji je obezglavljen u Pakistanu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava ponovo su kritikovale zvanični Vašington koji u „pravnom vakuumu" već godinama drži oko 400 osumnjičenih terorista, bez prava na advokata i suđenje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.