Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrika: Evropska unija nas deli

Lisabon -- Afrički lideri optužili Evropsku uniju, da u okviru trgovinskih pregovora, deli i požuruje svoje afričke partnere.

Predsedavajući komisije Afričke unije Alfa Oumar Konare kritikovao je EU, koja do 31. decembra na zahtev Svetske trgovinske organizacije treba da postigne trgovinske sporazume s afričkim državama, da radi na štetu Afrike nastojanjem da potpiše Sporazum o ekonomskom partnerstvu s pojedinim državama ili grupama država.

"Moramo izbeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da određeni afrički regioni igraju jedni protiv drugih", rekao je Konare u Lisabonu pred više od 70 lidera EU i AU na jednom od retkih samita dva kontinenta.

On je rekao da je moguće da se ostvari određena pobeda, ali da će to biti "Pirova pobeda" zasnovana na podelama i s ogromnim troškovima za ruralnu afričku populaciju i afričku industriju.

Senegalski predsednik Abdulaj Vad novinarima je rekao da insistiranje EU na novim sporazumima preti stvaranjem velike podele između Evrope i Afrike.

Navodeći ogroman debalans između razvijenih evropskih ekonomija i slabih afričkih ekonomija, Vade je rekao da ukidanje carina na uvoz iz Evrope predložen novim trgovinskim sporazumima znači značajan gubitak carinskih prihoda u budžete afričkih država.

Neke zemlje EU strahuju da će se izvoz iz siromašnih afričkih zemalja suočiti s velikim uvoznim tarifama u EU ako ne pristanu na nove sporazume do kraja godine.

Irski premijer Berti Ahern rekao je da bi EU trebalo da omogući više vremena za pregovore, kao i da pristup EU mora biti zasnovan na "dobroj volji, fleksibilnosti i razumevanju", što je podržala i Holandija.

Komesar EU za trgovinu Peter Mendelson rekao je da Unija ne može od STO da traži više vremene za pregovore o novim sporazumima koji bi trebalo da zamene preferencijalne trgovinske aranžmane iz kolonijalnog doba, što STO nastoji da okonča.

Pojedini afrički lideri strahuju da bi novi sporazumi mogli izložiti njihove ekonomije kompetitivnijem okviru i žele više vremena za pregovore, nego sedam godina koliko iznosi rok koji je STO dala 2000.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.