Advokati neće da zastupaju silovatelje

Izvor: Mondo, 02.Jan.2013, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati neće da zastupaju silovatelje

Nijedan advokat neće da zastupa počinioce silovanja čija je žrtva preminula, u sudskom procesu koji sutra počinje u sudu u Nju Delhiju.

"Odlučili smo da nijedan advokat ne zastupa u odbrani optužene za silovanje pošto bi bilo nemoralno braniti ih u postupku", izjavio je Sandžaj Kumar, advokat i član Saveta advokata prestoničkog Okružnog suda Saket za agenciju AFP.

Kumar je potvrdio da nijedan od 2.500 registrovanih advokata u Okružnom sudu Saket u južnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Nju Delhiju gde će se suditi počiniocima zločina, neće učestvovati u tom sudskom procesu i da su "odlučili da ostanu po strani kako bi osigurali brzu pravdu", što znači da će vlasti morati da imenuje branioce optuženih.

Pripadnicima delhijske bande sutra počinje suđenje u Okružnom sudu Saket kada će policija predstaviti prikupljene dokaze na 1.000 strana i očekuje da će i formalno biti podignuta optužnicu protiv šestorice mladića koji su 16. decembra silovali 23-trogodišnju studenkinju medicine i njenog momka u autobusu u Nju Delhiju.

Od zadobijenih povreda ona je preminula nekoliko dana kasnije.

Nekoliko hiljada ljudi, među kojima je bilo najviše žena, okupilo se danas u, kako su organizatori rekli, tihom maršu solidarnosti ispred groba Mahatme Gandija, koji se nalazi u memorijalnom centru koji nosi njegovo ime.

Brutalno silovanje studentkinje medicine 16. decembra, koja je kasnije preminula od zadobijenih povreda, izazvalo je talas protesta u zemlji.

Učesnice protesta, koje su u rukama nosile natpise "Poštovanje i pravda", zahtevale su veću zaštitu za žene u toj zemlji.

One su se ispred memorijalnog centra, koji često služi kao mesto protestnih okupljanja u Nju Delhiju, pomolile za devojku koju su silovali pripadnici bande, preneo je AP.

Protiv šestorice Indijaca trebalo bi sutra i formalno da bude podignuta optužnica za kidnapovanje, grupno silovanje i ubistvo.

Trenutno je u toku testiranje kojim se utvrđuje za jednog od pritvorenih nasilnika da li je maloletan.

Tužilaštvo će zatražiti smrtnu kaznu za petoricu nasilnika, ako se potvrdi da je šesti osumnjičeni maloletan, pošto po indijskom zakonu maloletnici - svi ispod 18 godina, ne mogu da budu krivično gonjeni za ubistvo.

Vlada je formirala radnu grupu koja će nadgledati da li policija adekvatno radi na zaštiti žena.

Iz Vrhovnog suda je saopšteno da će sutra odlučivati o eventualnoj suspenziji svih poslanika suočenih sa krivičnim gonjenjem zbog napada nad ženama.

(Tanjug, foto: Beta/AP/Dar Yasin)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.