Skuplji stambeni krediti

Izvor: Blic, 11.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplji stambeni krediti

BANJALUKA - Kamatne stope na kredite koje plasira Investiciono-razvojna banka RS povećane su u proseku za 0,5 odsto. U narednih šest meseci, do 31. marta, kamatne stope na šest kreditnih linija IRB RS iznose od 4,39 do 7,89 odsto.

„Razlog za povećanje kamatnih stopa je rast EURIBOR-a, a promene su u skladu sa pravilima koje je usvojila Vlada RS", izjavio je juče direktor IRB RS Brane Stupar. On je objasnio da IRB RS može dva puta godišnje da koriguje kamatne stope, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a da eventualno povećanje kamata od aprila zavisi od kretanja EURIBOR-a.

Jedna Banjalučanka, kojoj je u julu odobren stambeni kredit iz sredstava IRB RS, dobila je 7. oktobra obaveštenje od banke da će narednih šest meseci ublaćivati ratu veću za 21 KM.

„Svesna sam da sam potpisala ugovor sa bankom o promenljivoj kamatnoj stopi, ali nisam očekivala da će je odmah promeniti. Razočarana sam što su za ovo znali još krajem septembra, a ljude su obavestili tek kad su prošli izbori", žali se Banjalučanka koja je pozajmila 100.000 KM od IRB RS za kupovinu stana. Njena mesečna rata je bila 843 KM, a sada je 864 KM. Ona tvrdi da je tek sad svesna da će je ovaj kredit koštati skoro isto kao i da je pozajmila novac od neke komercijalne banke, jer će se, po svemu sudeći, dva puta godišnje menjati kamatna stopa.

„Sada sumnjam u navodne namere da pomognu mladim ljudima da reše osnovno egzistencijalno pitanje", navodi naša sagovornica insistirajući na anonimnosti.

Više preduzetnicima, manje poljoprivredi

Stupar je saopštio da je urađena i realokacija novca kreditnih linija. Za kreditiranje preduzetnika i preduzeća obezbeđeno je dodatnih 45,8 miliona KM iz fondova namenjenih za kreditiranje početnog biznisa, mikrobiznisa u poljoprivredi i za poljoprivredu. „Razlog za ovu odluku je zainteresovanost preduzetnika za ove kredite, a mala tražnja za navedene tri kreditne linije", kažu u IRB RS.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

IRB RS povisila kamatne stope na svoje kreditne linije

Izvor: Capital.ba, 10.Okt.2008, 13:37

BANJALUKA,  Direktor Investiciono - razvojne banke /IRB RS/ Republike Srpske Brane Stupar  izjavio je danas da je IRB RS povećala kamatne stope na svoje kreditne linije u prosjeku oko 0,5 odsto po svim kreditnim linijama, odnosno sa 4,73 na 5,29 odsto kada je u pitanju euribor. 'Ovo povećanje kamatnih...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.