Izvor: B92, 07.Maj.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećani limiti kreditiranja

Beograd -- Povodom odluke NBS da poveća limit za kreditno zaduživanje, ekonomista Đorđe Đukić kaže da će se pokazati da veliki broj zainteresovanih nije kreditno sposoban.

Građani Srbije od danas će moći dodatno da opterete platu kreditima. Narodna banka Srbije povećala je limit za kreditno zaduživanje sa 30 na 40 odsto plate, odnosno sa 50 na 60 odsto za stambene kredite. Uslov za povećanje limita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da vam najveći deo pozajmica bude u dinarima.

Izmenama je, takođe, predviđeno da kod obračuna kreditne sposobnost građani ne budu više ograničeni dozvoljenim minusom ili time što su nečiji kreditni žiranti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić je rekao je za B92 da se narednih dana mogu očekivati gužve u bankama, ali i da će se ispostaviti da veliki broj zainteresovanih i dalje nije kreditno sposoban.

"Svakoj banci je prepušteno da svojom poslovnom politikom uredi dalje kriterijume ili limite zaduživanja. Ova odluka NBS daje prostor, ona znači samo znači stimilusanje poslovanja u dinarima, međutim, objektivni limiti na strani daljeg zaduživanja su pre svega u visokom riziku gubitka posla, a s druge strane, u smanjenju realnih faktičkih plata, u kontekstu obezbeđenja nacionalne valute", objašnjava Đukić.

"Vesti kojima su građani bombardovani o dešavanjima u Evropi, pre svega ovo što se dešava u Grčkoj, stvaraju dodatnu notu skepse u pogledu potrebe za daljim zaduživanjem jer je stvarno neizvesno kako će se situacija dalje odvijati", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.