Naprednjaci uzeli dve trećine glasača SRS na izborima

Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprednjaci uzeli dve trećine glasača SRS na izborima

SNS Tomislava Nikolića, osvojivši drugo mesto iza vladajuće koalicije, preuzela kormilo desnog političkog bloka koje su do sada držali radikali. Naprednjaci su preuzeli veći broj simpatizera SRS koji je, plasiravši se tek na četvrto a negde i na peto mesto, pokazao tendenciju pada rejtinga i nestajanja sa političke scene.

- Bez obzira na to što lokalni izbori nisu ozbiljan pokazatelj odnosa političkih snaga u zemlji, ova indikacija je vrlo ozbiljna pogotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer su naprednjaci pobedili u Rumi, koja je do sada bila jako uporište Šešeljevih radikala - kaže za „Blic" Srđan Bogosavljević iz „Stratedžik marketinga" i dodaje da je, ipak, DS pokazao da je „jedina izrazito snažna stranka u zemlji".

Profesor FPN Zoran Stojiljković takođe ocenjuje da je vladajuća koalicija pokazala izrazitu taktičku prednost „što će još više onemogućiti opoziciju da ostvari težnje o raspisivanju prevremenih vanrednih izbora". Međutim, on kaže da ne bi lako otpisivao ni poziciju radikala kojima su, kako ocenjuje, naprednjaci na ovim izborima povukli dve trećine simpatizera. „SNS je time marginalizovala radikale i stekla ozbiljne šanse da postanu prva stranka desnog političkog bloka", zaključuje Stoiljković.

Lider SNS Tomislav Nikolić kaže, komentarišući rezultat radikala koji u dve opštine nisu prešli cenzus, da „onaj ko radi i ko se bavi politikom ne treba da se boji da li će nestati sa političke scene".

- Neće ih biti ako ne rade. Njihove kampanje nisu političke već antiljudske i anticivilizacijske. To su kampanje u kojima se degradiraju ličnosti i lažima ruši neko ko čak nije ni politički suparnik. Mi nismo suparnik SRS - naglasio je Nikolić. On je ocenio da SNS nije preuzeo kormilo desnice „zato što nije samo stranka levice ili desnice" i poručio da će kada sruše režim Borisa Tadića pokazati da u Srbiji može bolje da se živi. Lider SNS kaže da će na sledećim izborima pokušati da sarađuju sa narodnjačkom koalicijom, ali sebe ne vidi kao čoveka koji bi pravio vladu sa DS.

Funkcionerka SRS Gordana Pop-Lazić, s druge strane, kaže za „Blic" da će vreme pokazati da će upravo SNS Tomislava Nikolića ubrzo nestati sa političke scene jer tvrdi da je u pitanju „stranka za jednokratnu upotrebu, kao i stranka Baneta Ivkovića i još dvadesetak partija koje su nosile skraćenicu SNS". Prema njenim rečima, glavni uzročnik lošeg rezultata SRS je apstinencija simpatizera ove stranke „koji su još zbunjeni i neobavešteni nakon puča koji je u SRS izvršio Toma Nikolić", zatim medijska blokada, kao i to što je „stranka ostala bez novca koji je Nikolić opljačkao".

Predsednik organizacije „Transparentnost Srbija" Vladimir Goati ocenio je juč da su ponovljeni izbori u četiri opštine u Srbiji pokazatelj stabilizacije političke scene.

Prema njegovim rečima politički manevar DSS i NS sa Narodnom strankom Maje Gojković, liči na pokušaj padobranca kojem se nije otvorio padobran da otvori rezervni i tako ublaži pad sa krajnje neizvesnim ishodom.

- Po svoj prilici obris partijskog sistema budućnosti činiće dva bloka, DS i Srpska napredna stranka, a sve druge na neki način biće privučene u ta dva gravitaciona polja", rekao je Goati.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovljeni lokalni izbori u četiri opštine

Izvor: Mondo, 09.Nov.2008

U nedelju su ponovljeni lokalni izbori u Prijepolju, Vrnjačkoj Banji, Rum i Knjaževcu jer je Vlada Srbije uvela privremene mera zato što posle izbora 11. maja nisu u zakonskom roku formirani organi vlasti.

Nastavak na Mondo...

Najviše glasova za Ljajićev SDP

Izvor: Kurir, 10.Nov.2008, 10:37

PRIJEPOLJE, 10. novembra 2008. (Beta) - Sandžačka demokratska partija (SDP) čiji je predsednik Rasim LJajić je na ponovljenim lokalnim izborima u Prijepolju osvojila najviše glasova, odnosno 26 odsto ili 5.440 glasova. Druga sa 14,8 odsto dobijenih glasova je Srpska napredna stranka koja je na izborima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.