NUNS: SNS sprovodi pritisak na Javni servis

Izvor: RTS, 18.Okt.2015, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: SNS sprovodi pritisak na Javni servis

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da Srpska napredna stranka, saopštenjem povodom gostovanja glavnog i odgovornog urednika "Danasa" Zorana Panovića u Dnevniku RTS-a, vrši otvoren pritisak na uređivačku politiku Javnog servisa i pokazuje da ne shvata koncept javnog servisa.
"NUNS upozorava SNS da je obaveza novinara da sagovorniku postavi pitanja o najvažnijim društvenim temama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a da je suština postojanja javnog servisa, i medija uopšte, stvaranje mogućnosti da se čuju različita mišljenja", navodi se u saopštenju NUNS-a, prenosi Beta.
Urednik Danasa Zoran Panović izjavio je u subotu na RTS-u da je premijer Aleksandar Vučić režirao politički napad na ambasadora Velike Britenije Denisa Kifa na proslavi sedmogodišnjice rada svoje stranke. Panović je ocenio da je Vučić morao da zna šta će u svom govoru poručiti režiser Emir Kusturica, koji je kritički govorio o ulozi Britanije u odnosu prema Srbiji.
SNS je ocenila da su "optužbe RTS-a i Panovića" skandalozne i dodala da Vučić nije i nikada neće kontrolisati govore svojih prijatelja i gostiju.
"Režije i predstave ćemo uvek ostaviti RTS-u i raznim Panovićima", navela je SNS.
NUNS je dodao da je SNS, vrednosnim izjednačavanjem stava sagovornika i pitanja voditelja Dnevnika, uz generalnu kvalifikaciju da su to "opužbe RTS-a", pokazala da ne shvata koncept Javnog servisa koji mora biti otvoren za svaku vrstu društvenog dijaloga.
"NUNS je veoma zabrinut zbog ovakvih reakcija SNS-a i ignorisanja osnovnih postavki slobode javnog izražavanja kao osnova demokratije u svakom društvu. Srpska napredna stranka je najuticanija politička partija u Srbiji i njen stav prema medijskim slobodama je veoma značajan za ukupnu atmosferu na medijskoj sceni", navodi se u reagovanju NUNS-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.