NIKOLIĆ PREKINUO ŠTRAJK ŽEĐU NA MOLBU PATRIJARHA

Izvor: Kurir, 21.Apr.2011, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKOLIĆ PREKINUO ŠTRAJK ŽEĐU NA MOLBU PATRIJARHA

BEOGRAD - Poslušao patrijarha! Posle 150 sati, lider SNS Tomislav Nikolić uzeo je juče oko podneva nekoliko gutljaja vode. Da nije bilo molbe srpskog patrijarha Irineja, on bi, uprkos sve kritičnijem zdravstvenom stanju, nastavio da odbija da pije, kažu lekari koji prate njegovo stanje. Patrijarh je preko protojereja-savrofora Radiča Radičevića, koji ga je pričestio, Nikoliću poslao i naforu (hleb koji se daje vernicima), koju će on uzimati narednih dana, ali i pismo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

BEOGRAD - Poslušao patrijarha!

Posle 150 sati, lider SNS Tomislav Nikolić uzeo je juče oko podneva nekoliko gutljaja vode. Da nije bilo molbe srpskog patrijarha Irineja, on bi, uprkos sve kritičnijem zdravstvenom stanju, nastavio da odbija da pije, kažu lekari koji prate njegovo stanje. Patrijarh je preko protojereja-savrofora Radiča Radičevića, koji ga je pričestio, Nikoliću poslao i naforu (hleb koji se daje vernicima), koju će on uzimati narednih dana, ali i pismo.

U pismu je poglavar SPC Nikoliću poželeo da predstojeći najveći hrišćanski praznik Vaskrs „s radošću provede u porodičnom domu“.

„Očinski savetujem i očekujem da preostale dane strasne sedmice provedete u postu, onako kako je to naša Sveta crkva propisala i kako ste to i prethodnih godina činili“, napisao je patrijarh Irinej i naglasio da „samo zdrav čovek može dati maksimalan doprinos svojoj porodici, najširoj zajednici i našoj Crkvi“.

Zbog ovih reči Nikolić je odlučio da prekine štrajk žeđu:

- Postiću do Uskrsa, a kad prođe Uskrs, videćemo kako će dalje ići. Lekari me već tri dana upozoravaju da neće moći još dugo da kontrolišu nedostatak vode. Odlučio sam da polako počnem da uzimam vodu. Osećam se dosta dobro, ponekad sam slab, ali nije tako da bih morao da koristim neku intenzivnu terapiju. Još nisam dobio nijednu hranljivu supstancu - ispričao je tišim glasom Nikolić.

Reporteru Kurira upalo je u oči da je Toma promenio pidžamu (plavu je zamenio bordo pidžamom). Iako je priključen na aparate koji prate rad srca, u licu izgleda malo svežije. Oko vrata i dalje nosi krst koji je dobio od monaha sa Svete gore, a u rukama drži brojanicu.

Sveštenik Radič Radičević, koji je Nikolićev nadležni paroh, ispovedio ga je oko 11 sati, a činu pričešća prisustvovalo je oko dvadesetak ljudi - članovi porodice i SNS.

- Pričestio sam Nikolića jer je vernik, hlebom i vinom, onako kako se pričešćuje. Preneo sam mu patrijarhovu molbu da prekine štrajk i preneo mu čestitke za praznik od patrijarha - istakao je sveštenik, koji je objasnio da uzimanjem nafore nije prekinut štrajk glađu:

- To je telo Hristovo. To je nešto drugo od jela.

Supruga Dragica: Toma spava ispod ikone

Nikolićeva supruga Dragica priznaje da je malo odahnula otkako je on uzeo vodu:

- Valjda će sada biti malo bolje, mada i dalje neće da odustane. Lekari ne mogu da veruju da će on u nedelju biti jedini Srbin koji neće probati uskršnje jaje. Možda ga to pokoleba - kaže Dragica.

Kako nam je ispričala, zbog svetog pričešća, lično je od kuće donela ikonu svetog Dimitrija, koju su zakačili iznad Tominog bolničkog kreveta. U sobi su i sveća i kadionica, kao i dva uskršnja jajeta.

Vučić: Za Tomu imamo ponudu koju ne može da odbije

Nikolićev zamenik Aleksandar Vučić najavio je da će SNS danas imati vanrednu sednicu Predsedništva stranke.

- Cilj nam da pokušamo da pronađemo način da ga ubedimo da promeni odluku i obustavi štrajk. Poenta je u tome da nam je Nikolić potreban - rekao je Vučić i otkrio da će nakon toga svi članovi Predsedništva kolektivno obići Nikolića.

VMA ne zanima Toma

U KBC se juče pojavio i kardiolog sa VMA (ime poznato redakciji) koji je Vučiću saopštio da je došao da pruži pomoć Tomi:

- Boli me nepravda. Gledam šta se dešava s čovekom, a na VMA se niko ne interesuje kako je, već ih zanima da li će radno vreme biti skraćeno!

U poseti Vučelić, Bulatović, Peruničić...

Soba u kojoj leži Nikolić tokom jučerašnjeg prepodneva bila je prilično prometna. Posetioci su se samo smenjivali. Prvo je oko 10 časova došao Milorad Vučelić i zadržao se pola sata, a onda i Momir Bulatović.

- Došao sam da posetim prijatelja, jer se družimo već dve decenije. U prijateljskom razgovoru pokušao sam da ga odgovorim od nastavka štrajka, ali, nažalost, nisam uspeo - rekao je Vučelić.

I Bulatović je svratio na pet minuta kao prijatelj:

- Rekao sam mu da, dok čovek živi, ima snage da se izbori za svoje ideje i da treba da poštuje svetinju života. Oko tri po podne Nikolića je obišao i rukometaš Predrag Peruničić.

Ovo je patrijarh napisao Nikoliću:

Očinski savetujem i očekujem da preostale dane strasne sedmice provedete u postu, onako kako je to naša Sveta crkva propisala i kako ste to prethodnih godina činili

Sam na spratu

Nikolić je od juče jedini pacijent u KBC „Novi Beograd“, pošto je pacijent s njegovog sprata, koji je tu boravio 16 dana, otpušten.

- Znam da smo samo nas dvojica bili na spratu, ali ga nijednom nisam video - rekao nam je ovaj čovek.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.