Kukan i Flekenštajn sutra ceo dan sa poslanicima

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan i Flekenštajn sutra ceo dan sa poslanicima

Beograd -- Bivši poslanici EP, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn razgovaraće sutra u parlamentu sa šefovima poslaničkih grupa i narodnim poslanicima.

Prema agendi u koju je Tanjug imao uvid, prvi od planiranih osam sastanaka, dvojica bivših evroparlamentarca, imaće sa šefom poslaničke grupe SNS Aleksandrom Martinovićem i njegovim zamenikom Vladimirom Orlićem, a razgovor bi trebalo da potraje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 45 minuta.

Zatim sledi razgovor sa predstavnicima poslaničke grupe SPS, a nakon toga i razgovor sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom, a i ovi razgovori bi trebalo da traju po 45 minuta.

Četvrti u nizu susreta biće sastanak sa poslanicima koji nisu članovi poslaničkih grupa i poslaničke grupe Klub samostalnih poslanika - Marinikom Tepić, Boškom Obradovićem i Zoranom Živkovićem, a prema agendi, predviđeno je da taj razgovor traje 15 minuta duže.

Sledi sastanak sa predstavnicima poslaničke grupe DS, potom razgovor sa poslanicima grupe LDP-LSV-SDA Sandžaka, sa kojima će Kukan i Flekenštajn razgovarati po 45 minuta.

Nakon toga, Kukan i Flekenštajn će se susresti sa predstavnicima poslaničke grupe SDS-Narodna stranka i poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije - Marko Ðurišić i Sanda Rašković Ivić, a predviđeno je da taj sastanak traje ceo sat.

Poslednji u nizu sastanaka sa predstavnicima Stranke moderne Srbije, koji će, prema agendi trajati 45 minuta.

Takođe, zatražen je i sastanak sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

U LDP-u Tanjugu je rečeno da su dobili poziv i da će se doći na sastanak.

Troje poslanika DS takođe će prisustvovati sastanku sa Kukanom i Flekenštajnom, rekla je za Tanjug poslanica te stranke Gordana Čomić i dodala da ne zna da li su sve poslaničke grupe prihvatile poziv, ali zna da demokrate jesu.

Proces razgovora teče u okviru programa pomoći partnerskim parlametrima, videćemo kakav će ishod dijaloga biti, rekla je Čomcih.

Kukan i Flekenštajn su, kako je dodala, iskusni poslanici, dolaze iz dve različite politicke porodice i znaju situaciju u regionu, znaju ljude.

"Znaju koliko suptilno i delikatno moraju da postupaju da bi postojala izgradnja i dijalog u institucijama. Da li to iznaju i njihovi sagovornici iz Srbije, mogla bih da procenim za neke, a demokrate su među njima", rekla je Čomić.

O poseti Kukana i Flekenštajna šturi su podaci, a Tanjug nije do danas mogao da dobije nijednu zvaničnu informaciju u Briselu o sadržaju njihove posete.

Neformalno, u diplomatskim izvorima, agenciji je rečeno da njih dvojica dolaze na inicijativu Evropskog parlamenta.

"Oni imaju nameru da se sretnu sa svim relevatnim političkim igračima", nezvanično u tim izvorima kažu za Tanjug i dodaju da izjava neće biti te da je moguće samo eventualno saopštenje na kraju posete.

Prema nezvaničnim informacijama, razgovori su planirani i za petak pre podne, moguće sa predstavnicima vanparlamentarne opozicije.

U PSG potvrđuju za Tanjug da su dobili poziv za sastanak u petak i da će se odazvati.

Inače, predsednik PSG zatražio je posredništvo EU u dijalogu vlasti i opozicije, u pismu Dejvidu Mekalisteru.

Osim ovoga, format sastanka u petak i ostali učesnici još nisu poznati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.