Završena mala matura, rešenja na sajtu Ministarstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2022, 07:30

Završena mala matura, rešenja na sajtu Ministarstva

Poslednji dan polaganja ovogodišnje male mature je završen, osmaci su nakon testa iz maternjeg jezika i matematike danas polagali kombinovani test, koji je sadržao pitanja iz pet školskih predmeta. Oko osam i po hiljada đaka u okviru Školske uprave "Novi Sad" polagalo je malu maturu, a, kao i prethodnih godina, i ove se pokazalo da im je kombinovani test bio najlakši.

Danas se pred osmacima tačno u devet časova našao test sa 20 zadataka. Nakon matematičkih formula i rešavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zadataka iz srpskog tokom prethodnih dana, u današnja dva sata proveravalo se znanje iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije što im je, kako kažu, bilo daleko lakše.

Među maturantima moglo se čuti i da su im zadaci iz srpskog jezika takođe bili teški, jer su se razlikovali od pripremnih. Međutim, ono što je najvažnije, kako ističu, jeste da je polaganje napokon završeno. Zbog završetka odahnuli su i direktori i nastavnici, jer zbog dojavi o bombama, ovogodišnja mala matura je bila drugačija što je iziskivalo da i organizacija bude komplikovanija.

"Obzirom da je u Poljoprivrednoj školi smešteno pet škola, dve škole iz Veternika "Mihajlo Pupin" i "Marija Trandafil", Osnovna škola "Desanka Maksimović" i "Miroslav Antić" iz Futoga i Osnovna škola "Mirko Petrović" iz Begeča, sve prolazi u savršenom redu zaista", kaže Nemanja Jovišević, direktor OŠ "Miroslav Antić" u Futogu.

Da je organizacija maturskog ispita bila poseban izazov istakao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, i dodao da je saradnja sa MUP-om i drugim nadležnima podigla nivo bezbednosti, zbog čega je sve prošlo bez bilo kakvih incidenata.

Ministar se zahvalio svima, koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji završnog ispita, a posebno dežurnim nastavnicima, direktorima, pregledačima i supervizorima. Rešenja kombinovanog testa u okviru završnog ispita, objavljena su na sajtu Ministarstva prosvete.

Završni ispit organizovan je u 522 osnovne škole širom Srbije, testovi će se pregledati digitalno, a prve preliminarne rezultate učenici će saznati 1. jula, dok će konačni biti poznati 5. jula nakon čega se od 30. juna do 6. jula popunjavaju liste želja da bi upis počeo 14. jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mala matura " dan treći: Završeno polaganje kombinovanog testa

Izvor: B92, 29.Jun.2022

Polaganje kombinovanog testa za osmake završeno je u 11 časova...Čeka se da Ministarstvo prosvete objavi rešenje današnjeg testa...Učenici osmog razreda danas u devet sati počeli da polažu kombinovani test, čime će biti završena mala matura, koja je organizovana u 522 škole...Kako je saopštilo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.