Silađi izborio finale na Univerzijadi

Izvor: Politika, 04.Jul.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silađi izborio finale na Univerzijadi

Naš plivač s trećim rezultatom polufinala na 100 m prsno danas se bori za medalju. – Ivana Maksimović i njene drugarice po oružju, ipak, imaju mogućnost da osvoje prvo odličje u Gvangdžuu

Od našeg izveštača

Prvog dana plivačkih takmičenja u Gvangdžuu nastupila su dvojica reprezentativaca Srbije u istoj disciplini. Nikola Trajković je u kvalifikacijama s 1:05,12 minuta zauzeo 48. mesto u konkurenciji 65 plivača, a Čaba Silađi je prebrodio i kvalifikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i polufinale. U kvalifikacionoj grupi bio je drugi s 1:01,15, ali trener Sebastijan Higl nije bio zadovoljan njegovom tehnikom, tako da je rekao da ako neće moći da bude brži ako tako bude plivao i u polufinalu.

Na sreću, Silađi je uspeo da bude brži u polufinalnoj trci i da s 1:00,59 zauzme drugo mesto iza Britanca Bensona (1:00,16), dok je treći bio Rus Kostin (1:00,62). Rezultat našeg reprezentativca je bio treći rezultat polufinala, pošto je u prvoj polufinalnoj trci brži od njega bio samo Kazahstanac Balandin s 1:00,27 minuta.

Tako je Silađi, uprkos trenerovim primedbama ili zahvaljujući njima, istakao  kandidaturu za medalju, a da li će do nje i doći znaće se tek na kraju večernjeg programa drugog dana plivačkih takmičenja. Finale na 100 m prsno je poslednji finale dana.

Međutim, prva medalja koja se očekuje u našem studentskom paviljonu, možda neće biti Silađijeva, jer će naše reprezentativke u streljaštvu danas imati priliku da se bore za odličja vazdušnom puškom u ekipnoj konkurenciji, a onda, možda, i za ona u pojedinačnoj konkurenciji, ali ta šansa se zaslužuje plasmanom među osam najuspešnijih u kvalifikacijama.

Naš adut je, naravno, osvajač 100. medalje za naš olimpijski pokret u Londonu 2012. Ivana Maksimović, koja će s Draganom Todorović i Katarinom Biserčić

pokušati da se u jakoj konkurenciji izbori i za što bolji ekipni plasman.

Na prošloj Univerzijadi u Kazanju učestvovala je Danica Rašeta (sve ostale su debitantkinje), ali nije uspela da se umeša u borbu za medalje. Ovde će zajedno s Jasminom Grgić i Aleksandrom Ristović danas mk pištoljem pucati preciznu paljbu, a sutra brzu paljbu i tada će se znati ekipni plasman Srbije i da li će se neka od njih domoći finala u izuzetno jakoj konkurenciji u kojoj se očekuje dominacija strelaca iz Azije...

Trećim rezultatom u finale: Čaba Silađi    Foto M. RašićKošarka: Srbija – Švajcarska 58:41 (11:4, 13:14, 18:11, 16:12)

Košarkaška reprezentacija Srbije startovala je na Univerzijadi pobedom protiv Švajcarske, do koje se nije došlo nimalo lako, a otpor borbenih Švajcaraca skršen je u drugom poluvremenu kada je šut malo poslužio naše igrače.

– Moram da pohvalim momke koji su učinili ono što je najteže – dobiti ono što je dobijeno unapred. Mi smo bili favoriti protiv Švajcarske, favoriti smo i protiv Čilea ali to treba odraditi. Igrali smo dobru odbranu, ali to nismo materijalizovali u kontranapadima, slobodnim bacanjima... Na kraju malo zaratili i uspeli da povećamo prednost. Probili smo led i ubuduće biće sve bolje –rekao je selektor Vanja Guša.

Naš stegonoša na svečanom otvaranju Đorđe Drenovac igrao je kapitenski. Prvi je postigao koš na utakmici, prvi imao blokadu, prvi pogodio i „trojku”. Šut za  tri poena uopšte nije služio naše reprezentativce. Drenovac je i u poslednjoj četvrtini postigao „trojku”, jedina dva pogotka od 20 šuteva košarkaša Srbije.

–  Krenuli smo dobro, odbranu igrali celu utakmicu, ali šut nas nikako nije išao, a to nije naša karakteristika. Imamo izuzetne šutere u timu i na pripremnim utakmica taj segment je bio dobar. To nam je bio najveći problem, koji je uneo i nervozu u naš tim, ali zasluženo smo pobedili – rekao je kapiten naše univerzitetske reprezentacije.

Pored Drenovca istakao se i Marelja, koji je sedam puta šutirao za dva poena i svih sedam puta pogodio, plej Pot je imao šest asistencija...

Srbija:Pot 10 (6skokova), Novak 2, Pešaković 4 (6), Dobrić, Kutlešić 2, Avramović, Torlak, Marelja 16 (4), Jovanović, Drenovac 16 (7), Todorović 2 (7), Milovanović 6.

Vaterpolo:Srbija – Rusija 8:9 (2:2, 3:3, 2:1, 1:3)

U bazenu Jemodžu akvatik centra vaterpolisti Rusije igrali su protiv Srbije kao na domaćem terenu. Stotinak ruskih reprezentativki bučno je bodrilo svoj tim, a to kada su takmičenja u punom jeku može da priušti samo veliki nacionalni tim koji je u Gvangdžu doveo 650 takmičara u 21 sportu. Uprkos Tome, naši reprezentativci, mnogo mlađi od rivala iz Rusije, dugo su vodili s njima ravnopravnu borbu, a kada je u trećoj četvrtini Srbija povela sa 7:6 posle gola Radeta Joksimovića izgledalo je da je i možda bliža pobedi. Drugoj u Gvangdžuu, posle pobede nad Turskom. Taj pogodak zaslužuje opis. Joksimović je duboko na našoj polovini zaustavio napad Rusa, neposrednom protivniku je oduzeo loptu, prebacio mu je preko glave i prihvatio drugom rukom i započeo sprint ka protivničkom golu. Rus ga je pratio u zaveslaj, ali ipak nije uspeo da ga dostigne, a Joksimović, koji će u Gvangdžuu 11. jula proslaviti 19. rođendan, obezbedio je sebi dovoljno vremena za šut i iskosa s leve strane mirno lobovao golmana Fedotova.

Međutim to nije bilo dovoljno za pobedu, jer je u poslednjoj četvrtini previše šuteva naših igrača preletelo preko gola, a realizacija s igračem više bila je izuzetno slaba, gotovo koliko je odbrana s igračem manje bila dobra.

Najraspoloženiji u našem timu bio je Joksimović, koji je postigao 6 golova, četiri s pet metara, a po jedan gol dali su i Ognjen Stojanović i Draško Gogov.

Nažalost to nije bilo dovoljno ni za nerešen ishod, a poslednju priliku da izjednači rezultat imao je Đorđe Lazić, ali je njegova „šrauba” završila na grudima golmana Rusije.

– Za nas utakmica nije bila toliko loša. Grešili smo u nekim taktičkim stvarima, što je nedopustivo protiv ovako jake i iskusne ekipe, a zbog toga „procurilo” nam je nekoliko lakih golova. Ti golovi su doveli do toga da izgubimo ovu utakmicu. S druge strane imali smo mnogo bolji prilaz nego protiv Turske i od samog početka bili u utakmici što je pozitivan pomak. Na početku smo turnira, meni je drago što smo videli da možemo da igramo protiv Rusa i protiv Mađara, s kojima smo igrali na prethodnom turniru i izgubili s dva gola razlike. Tu smo negde... Nadamo se da ćemo da dođemo do razigravanja i nadamo se da ćemo do tada doći do prave forme i učestvovati u borbi za medalje – rekao je selektor Vladimir Vujasinović.

Srbija je igrala u sastavu: Lazar Dobožanov, Filip Janković, Đorđe Lazić, Aleksandar Andrejević, Ognjen Stojanović, Mateja Asanović, Đorđe Lekić, Rade Joksimović, Lazar Brakočević, Aleksa Petrovski, Mihajlo Rapanović, Draško Gogov, Nemanja Vico.

Kod Rusa golove su postigli Nikolajenko i Latipov po 3, Eskov, Krasnov i Šepeljev po 1.

U ostalim susretima B grupe Japan je savladao Kinu s 13:11, a SAD Tursku s 12:8. Naši vaterpolisti ponovo ulaze u bazen sutra, a protivnik im je Japan.

Živko  Baljkas

---------------------------------------

Sutra u Gvangdžuu

Vaterpolo, 3. kolo, B grupa (Ž): Srbija – Japan.

Plivanje, 100 m prsno, FINALE: Čaba Silađi.

Košarka (M), grupa D, 2. kolo: Srbija – Čile.

Streljaštvo, vazdušna puška, kvalifikacije i ekipno: Ivana Maksimović, Dragana Todorović, Katarina Biserčić (9 č), FINALE (13 č); mk pištolj, kvalifikacije, precizna paljba: Danica Rašeta, Jasmina Grgić, Aleksandra Ristović.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.