Selbi drugi finalista prvenstva UK

Izvor: B92, 09.Dec.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selbi drugi finalista prvenstva UK

Mark Selbi drugi je finalista prvenstva Ujedinjenog kraljevstva u snukeru pošto je savladao Marka Dejvisa sa 9:4 u "Barbikan Centru" u Jorku.

Ovom pobedom Selbi se vraća na mesto svetskog broja jedan, a takođe će postati i učesnik prvog sveengleskog finala na prvenstvu Ujedinjenog kraljevstva još od 1992. godine.

29-godišnji Englez sastaće se sa Šonom Marfijem, koji je u petak posle velikog preokreta savladao Ali Kartera sa 9:8. Finale je na programu u nedelju od 14.00, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a igraće se maksimalno 19 frejmova.

U finalu prvenstva UK igranom 1992. godine sastali su se Džimi Vajt i Džon Parot. Pobednik tog duela bio je Vajt, koji je slavio sa 16:9, a 20 godina kasnije publika u „Barbikan Centru“ posmatraće još jedno veliko finale igrača iz Engleske.

„Presrećan sam zbog činjenice da sam ponovo svetski broj jedan. Prošli put kada sam se našao na tom mestu bio sam pod velikim pritiskom“, rekao je Selbi.

Selbi je na mesto svetskog broja jedan došao nakon iznenađujućeg poraza prošlogodišnjeg šampiona Džuda Trampa u prvom kolu turnira. Njega je savladao Mark Džojs sa 6:5.

U dosadašnjim susretima ovogodišnjih finalista Šon Marfi vodi sa 8:5 u pobedama. Marfi će se boriti za drugu titulu na prvenstvu UK, pošto je prethodno slavio 2008. godine. S druge strane, Selbiju bi trijumf doneo prvu titulu šampiona Ujedinjenog kraljevstva.

„Sećam se kada smo zajedno počinjali karijere još kao juniori. Jako sam srećan što ću u finalu igrati sa svojim velikim prijateljem Šonom Marfijem. Mislim da bolje od ovoga ne može da bude“, dodao je Selbi pred duel sa četvrtim igračem sveta.

Svetski broj jedan je polufinalni duel sa Dejvisom počeo silovito, i nakon prve sesije rezultat je bio 6:2, što je bio dovoljan pokazatelj koliko Selbi želi trofej.

I prvi frejm u drugoj sesiji je Selbi osvojio, nakon što je Dejvis promašio laku crvenu kuglu, pri vođstvu od 43 poena. Selbi je napravio brejk od 64 poena, što se ispostavilo kao dovoljan za osvajanje novog frejma.

Sredinom druge sesije Dejvis je uspeo da osvojio svoj treći i četvrti frejm, međutim, Selbi nije dozvolio još jedan preokret u sveengleskom polufinalu, kada je Marfi u duelu sa Karterom gubio sa 8:4, a zatim uspeo da veže pet frejmova i slavi sa 9:8.

U finalu ovogodišnjeg prvenstva favorit je Selbi, međutim, Marfi ima psihološku prednost, jer je napravio veliki podvig u polufinalu, a u prethodnom susretu ova dva igrača u četvrtfinalu BGC Mastersa u januaru slavio je sa 6:2.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mark Selbi novi kralj prvenstva UK

Izvor: B92, 10.Dec.2012, 12:47

Svetski broj jedan u snukeru Englez Mark Selbi osvojio je prvi trofej prvenstva Ujedinjenog kraljevstva pobedivši sunarodnika i prijatelja Šona Marfija sa 10:6...Rezultat posle prve sesije bio je 4:4, međutim, novi šampion prvenstva UK je mnogo bolje zaigrao u drugoj i vezao četiri frejma, i na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.