Mark Selbi novi kralj prvenstva UK

Izvor: B92, 10.Dec.2012, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mark Selbi novi kralj prvenstva UK

Svetski broj jedan u snukeru Englez Mark Selbi osvojio je prvi trofej prvenstva Ujedinjenog kraljevstva pobedivši sunarodnika i prijatelja Šona Marfija sa 10:6.

Rezultat posle prve sesije bio je 4:4, međutim, novi šampion prvenstva UK je mnogo bolje zaigrao u drugoj i vezao četiri frejma, i na kraju slavio sa 10:6.

29-godišnji Selbi je pored trofeja osvojio i 125.000 funti, što je najveća nagrada u snuker takmičenjima. S druge strane, šampion iz 2008. dobio je 50.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << funti, i sada je četvrti na svetu.

Susret u "Barbikan Centru" u Jorku počeo je maniru svakog velikog finala, oba igrača su osvojila po dva frejma. 'Mađioničar' je zatim zaigrao malo bolje, u petom frejmu došao do brejka od 98 i poveo sa 3:2, a potom i 4:2. Ipak, svetski broj jedan nije posustao i uspeo je da osvoji dva vezana frejma, i na kraju prve sesije rezultat je bio 4:4.

Marfi je drugu sesiju započeo sjajno, napravio brejk od 65 bodova, iako je 'Šaljivdžija' imao prednost od 58 poena. Međutim, Selbi je ponovo vezao dva frejma i preokrenuo finale u njegovu korist, poveo sa 6:5, da bi Marfi u 12. frejmu izjednačio rezultat i to je bilo sve od četvrtog igrača sveta.

'Šaljivdžija iz Lestera' odigrao je nekoliko sjajnih poteza, osvojio i 13. frejm, da bi u 14. napravio brejk od 98, od ukupno 107 poena, i po prvi put poveo sa dva frejma razlike.

30-godišnji bivši šampion nije uspeo da kazni greške prvog igrača sveta, i sam napravio nekoliko katastrofalnih grešaka, koje su ga na kraju koštale druge titule prvenstva UK.

Selbi je osvojio i 15. frejm, nakon što je Marfi imao jedinstvenu priliku da prekine fantastičan niz svog sunarodnika i promašio laku plavu kuglu za levu srednju rupu.

'Mađioničar' nije uspeo da napravi još jedan senzacionalni preokret kao što je to učinio u polufinalu sa Alijem Karterom, kada je sa 8:4 stigao do 9:8 i otišao u finale. Pokušavao je da iznudi faul svetskog broja jedan, međutim, na kraju je Selbi zasluženo slavio i poneo titulu šampiona prvenstva Ujedinjenog kraljevstva.

"Ne mogu da vam opišem koliko sam srećan zbog ove velike pobede. Još veću čar daje to što sam uspeo da pobedim igrača kao što je Šon. Čudan je ovo meč bio, možda ne toliko spektakularan, meni je ruka sve vreme drhtala i išla na sve strane", rekao je novi šampion.

U prvom sveengelskom finalu još od 1992. godine, oba igrača složila su se da su možda zaslužili da ispadnu mnogo ranije, ali da je ovakvo finale imalo posebnu čar, čime su ova dva šampiona pokazali koliki su džentlmeni i pravi sportisti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.