Sećanje na NATO agresiju u Ćupriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2017, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na NATO agresiju u Ćupriji

Građani Ćuprije, kao i prošlih godina, obeležili su danas 18 godina od prvog bombardovanja u agresiji NATO, čije se posledice i sada vide na mnogim objektima ali i kroz traumatična sećanja ljudi.

Na sreću, poginulih nije bilo a povređeno je sedam lica.

Ćuprija je bombardovana dva puta, prvo bombardovanje bilo 8. aprila 1999. godine kada je centar ovog gradić, dok su njegovi stanovnici spavali, gađan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa 11 projektila. Razaranje je bilo takvo, kažu Ćupričani da ga ovaj gradić na desnoj obali velike Morave "nije doživeo u preko sedam vekova duge istorije".

Drugo bombardovanje izvršeno je opet u noći, 29. maja 1999. godine kada je NATO avijacija je centar Ćuprije, bombardovala sa deset projektila.

Evociranje uspomena na agresiju, čija je surovost vidljiva još na nekim objektima: kasarni vojske, zgradi Elektrodistribucije, Robnoj kući u centru grada... upriličila su sami građani, oni koji su u ovom napadu

i izgubili najviše, kuće, stanove...

U bombardovanju, na današnji dan, je potpuno uništeno 30 individualnih kuća i 70 stanova u Bulevaru Vojske, Ulici Milana Toplice, Ravaničkoj i Nušićevoj, a uz stambene objekte uništeni su ili oštećeni objekti Elektrodistribucije, Robne kuće "Merkator", Dom vojske, Sportska dvorane "Ada, Osnovna škola "Đuro Jakšić",

vodovodna mreža u glavnoj ulici... a oko 500 ljudi moralo je da potraži nužni smeštaj.

Glavna ulica od mosta na Velikoj Moravi do Mikićevog mosta, u dužini dva kilometra, bila je sva u srči, komadima crepa, cigle, maltera, a od silnih detonacija na zgradama su bili izvaljeni prozori i vrata.

Ukupno je ova opština, za 78 dana agresije, bombardovana 12 puta sa 92 projektila. Uz centar grada bombardovano je Poljoprivredno dobro "Dobričevo" šest puta, most na autoputu Beograd - Niš preko Velike Morave kod Mijatovca dva puta, kao i Vezirovo brdo i Spomen područje Ivankovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.