Oproštaj od gospodina rokenrola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2015, 06:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od gospodina rokenrola

U prepunoj Sali "Amerikana" beogradskog Doma Omladine, od gospodina rokenrola, "idola" Vlade Divljana, oprostili su se porodica, rodbina, prijatelji, saradnici i poštovaoci.

Svoja sećanja na vlasnika numera "Malena", "Retko te viđam sa devojkama"", "Sve što hoću da znam", "Odnesi me", izneli su prijatelji iz mladosti, kolege, poštovaoci.

"Mogu samo da kažem da smo ostali bez najboljeg od nas. Za mene je bila izuzetna čast da svaki put mogu da se popnem na binu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Vladom i da kažem: Brate, Divljo, hvala ti na ljubavi, osmesima i muzici koju smo podelili", rekao je Srđan Gojković Gile, frontmen "Električnog orgazma".

"Iako Beograd više nije bio njegov grad, on je sobom branio duh grada koji pamtimo, a koji je nepovratno nestao", oceni je glumac Svetozar Cvetković.

Život Vlade Divljana se nikad ne završava. Vidimo se Vladice, tvoj Svetica, oprostio se Cvetković.

Sloba Konjović, muzički urednik Studija B, istakao je da su se okupili da bi "ustvari slavili ono što Vlada ostavlja iza sebe, da bi slavili njegov talenat i sve ono što je on značio za ovaj grad, bez obzira na to što ponekad nije bio fizički prisutan i boravio na nekim drugim mestima u potrazi za inspiracijom".

Dobro poznate numere gospodina rokenrola, kako ga nazivaju saradnici, izveli su muzičari sastava "Ljetni kino bend" sa kojima je Vlada nastupao, kao i beogradske kolege.

Osim autorske muzike, Divljan je zajedno sa Srđanom Gojkovićem radio i muziku za predstavu "Rokenrol za decu", ali i pesme o svakom slovu, za dečju emisiju "Fazoni i fore." Komponovao je muziku za nekoliko kultnih domaćih filmova.

U novembru, prošle godine trebalo je da održi koncert u Beogradu, koji je zbog bolesti, odložio, a ovog osmog marta, nije se poklonio publici prestonice. Kremacija Vlade Divljana održana je na Novom groblju, u Beogradu, nekoliko sati nakon komemoracije.

Okupljenima u Domu omladine svirao je bend Vlade Divljana "Ljetno Kino Big Band", a počeli su sa pesmom "Samo jednu ljubav imam".

Komemoraciji su prisustvovali supruga Dina, sinovi Stevan i Pavle, porodica, prijatelji, ali i nekadašnji saradnici iz Idola Zdenko Kolar i Srđan Šaper.

Nekadašnji frontmen beogradskog vokalno instrumentalnog benda "Idoli" i istaknuti muzičar jugoslovenskog novog talasa godinama se borio sa teškom bolešću koja se poslednjih meseci pogoršala, a preminuo je 5. marta u austrijskoj prestonici.

Devedesete godine 20. veka proveo je u Australiji, od 1991. do 1997. godine živeo je u Sidneju, nakon čega se se vratio u Beograd. Od juna 1999. godine živeo je i radio u Beču.

Ostaće upamćen kao sjajan muzičar koji je obeležio jugoslovensku muzičku scenu, što samostalnim radom, što sa kultnim bendom "Idoli" čiji je frontmen bio od 1980. do 1984. godine.

Sa Idolima je objavio albume "Odbrana i poslednji dani" (1982) i "Čokolada" (1983), a samostalno tri solo albuma "Tajni život A.P. Šandorova" (1988), "Sve laži sveta" (2000) i "Vlada Divljan presents Die Tonzentrale" (2003).

Godine 2012. objavio je album Četiri godišnja doba" sa bendom "Ljetno kino".

Bavio se komponovanjem muzike za filmove, a svoj trag ostavio je na filmovima "Šest dana juna", "Kako je propao rokenrol", "Crni bombarder", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Sedam i po", "Čekaj me, ja sigurno neću doći", "Na lepom plavom Dunavu"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.