Novi vlasnik Merkatora - FORTEN grupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 15:04

Novi vlasnik Merkatora - FORTEN grupa

Zvanično je okončan prenos Merkatorovih akcija, pa je Fortenova grupa postala ponosna nova vlasnica Merkatora, rekao je danas na konferenciji za novinare izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško i poručio da je došao kraj dugog perioda nesigurnosti, a da novi početak otvara mnogobrojne nove mogućnosti za Merkator i Fortenovu.

Peruško je ocenio da se prenos akcija Merkatora pokazao kao dug, komplikovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i "pomalo bolan proces", i naglasio da je ponosan što je završen, uz saglasnost svih regulatora širom regiona, gde ta kompanija posluje.

Prenos akcija Merkatora sa Agrokora na Fortenova grupu omogućen je pošto je refinansiran osnovni dug Merkatora od 385 miliona evra, a Peruško je potvrdio da je Fortenova osigurala novac za refinansiranje zajedno sa partnerima HPS Partners i VTB bankom.

Dodao je da je u refinansiranju Merkatorovih dugova pomoglo i to što je Fortenova grupa za 615 miliona evra prodala svoju "Poslovnu grupu zamrznute hrane", koja se sastoji od kompanija Ledo, Ledo Čitluk i srpskog Frikoma.

Izvršni direktor Merkatora Tomislav Čizmić ocenio je da je završeno finansijsko i poslovno restrukturiranje, da se Merkator promenio "u fizičkom i digitalnom obliku", i više nije samo trgovac već "platforma koja povezuje zaposlene, kupce i dobavljače".

"Spremni smo na konsolidaciju trgovine u regionu, a naši prioriteti su jačanje naše trgovačke mreže, razvoj moderne logističke infrastrukture u Sloveniji i Srbiji, integracija poslovanja u Bosni i Hercegovini, povećanje tržišnog udela i rast profita na srpskom tržištu, i ubrzani nastavak digitalizacije u poslovanju", rekao je Čizmić.

Peruško je takođe poželeo dobrodošlicu u Fortenova grupu za oko 20.000 zaposlenih u Merkatoru, a Čizmić je, odgovarajući na pitanja novinara, naglasio da se ne planira smanjenje broja zaposlenih.

Peruško jedodao da je Fortenova najveći privatni poslodavac u regionu, kao i da u ovoj godini planira 125 miliona evra investicija u poslovanje.

Fortenova grupa preuzela je 1. aprila 2019. godine poslovanje koncerna Agrokor, a na osnovu dogovora Agrokorovih poverilaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Završen prenos akcija, Fortenova preuzela Merkator

Izvor: N1 televizija, 23.Apr.2021

Zvanično je okončan prenos Merkatorovih akcija, pa je Fortenova grupa postala ponosna nova vlasnica Merkatora, rekao je danas na konferenciji za novinare izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško i poručio da je došao kraj dugog perioda nesigurnosti, a da novi početak otvara mnogobrojne...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.