Novak Đoković, veliki povratak velikog tenisera

Izvor: RTS, 01.Jan.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak Đoković, veliki povratak velikog tenisera

Novak Đoković je najbolji na svetu. Godina u kojoj se vratio na vrh na startu nije obećavala. Preran povratak na teren, ipak, strpljivost, upornost i veliki rad vratili su ga mesto koje mu svakako pripada. Osvojio je zlatni masters, još dva grend slema, oborio još neke rekorde, zasluženo mu je pripala titula za najboljeg sportistu godine u Evropi. U novu sezonu ulazi sa željom da ostane na vrhu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Đoković je prethodne sezone osvojio veliki broj trofeja i nagrada, sigurno jedna od njemu najdražih je ona koja je došla od kolega – nagrada za „povratnika godine“. Đokoviću je pripao i trofej namenjen igraču koji sezonu završava na prvom mestu. Novak je po peti put u karijeri završio sezonu na prvom mestu, po čemu se izjednačio sa Džimijem Konorsom i Rodžerom Federerom, a uspešniji je samo Pit Sampras, kojem je to pošlo za rukom šest puta. Naš teniser je u 2018. godini ostvario ukupan skor od 53 pobede i 12 poraza i osvojio četiri trofeja. 

Novak Đoković je osvojio prvo mesto u izboru za najboljeg sportistu Evrope 2018. godine koji je organizovala Poljska novinska agencija (PAP), a u glasanju su učestvovale 23 evropske novinske agencije. Poljska agencija to priznanje dodeljuje već šest decenija, a Đoković ga je osvojio treći put, u veoma jakoj konkurenciji.
Pre toga naš teniser je proglašen za najboljeg tenisera u 2018. u izboru Međunarodne teniske federacije, šesti put u karijeri.
Povratak na tron nije bio lak, a na početku sezone nije mogao ni da se nasluti ovakav epilog. Novak je početkom sezone operisao lakat. Brzo se vratio na teren, a iako su lekari savetovali da malo sačeka, želja je pobedila. Ipak, videlo se da nije dovoljno spreman i da mu treba vremena da se vrati u formu. U junu je bio 22. na ATP listi.
Ocena mnogih je da je Novak od juna ponovo zasijao u najboljem svetlu, kao pre problema sa laktom, iako on sam tvrdi da "nema više starog Novaka, već novog sa iskustvom, koji uvek gleda i ide napred".
Kada je početkom godine sve krenulo nizbrdo i kada je odlučio da ide na operaciju, nije gubio veru da može da se vrati na pobednički put.
"Kada sam u februaru otišao na operaciju, znao sam da sezona neće biti kao prethodne, jer nikada ranije nisam imao hirurški zahvat. Bio sam siguran da ću mnogo toga naučiti iz novonastale situacije, bez obzira na ishod, ali, na moju veliku sreću, sezona je okončana na najbolji način", naveo je naš teniser.
Usledio je veliki povratak, a posle osvojenih turnira na Vimbldonu, u Sinsinatiju, Ju-Es openu i Šangaju, uspeo da se izbori za prvo mesto. Srpski teniser je prvi još od Marata Safina koji je uspeo da se u istoj sezoni vrati na prvo mesto ATP liste a da nije bio među najboljih 20. Safinu je to pošlo za rukom 2000. godine, kada se na vrh vratio sa 38. pozicije, dok se Novak vratio sa 22. mesta.
Novak Đoković je 15. jula osvojio četvrtu titulu na Vimbldonu. U finalu je opravdao ulogu favorita i savladao Južnoafrikanca Kevina Andersona.
Sjajnom igrom Novak Đoković nije dozvolio protivniku da se razmaše, da stabilizuje servis, svoje glavno oružje, a to je rezultiralo pobedom našeg tenisera. Finale nije obilovalo neizvesnošću, jer je Novak lakše nego što se očekivalo rešio prva dva seta u svoju korist. Najveći otpor protivnik je pružio u trećem setu, kada nije iskoristio nekoliko brejk prilika u osmom i desetom gemu. Novak je bio siguran u taj-brejku i rešio meč u svoju korist.

Sledeća stanica bio je Masters u Sinsinatiju. Novak Đoković savladao je Rodžera Federera sa 2:0 u setovima (6:4, 6:4) u finalu turnira, čime je postao prvi teniser sa osvojenih svih devet turnira Masters 1000 serije.
Novak je sjajno odigrao turnir koji je za njega bio veoma naporan, pošto je do finala svaki meč igrao po tri seta, a četvrtfinale i polufinale je igrao u istom danu.
U finalu protiv Federera, Novak je uspeo da prekine niz Federera od četiri godine bez izgubljenog servis-gema u Sinsinatiju.

Novak Đoković je savladao Argentinca Huana Martina del Potra u finalu Ju-Es opena i po treći put osvojio prestižnu titulu. Ovo je našem teniseru 14 grend slem titula u karijeri, kojom se izjednačio sa Pitom Samprasom na trećem mestu večite liste. Prvo mesto drži Rodžer Federer sa 20 trofeja, drugi je Rafael Nadal sa 17. Ovim trijumfom Đoković se vratio na treće mesto na ATP listi.
Fantastičan meč odigrali su Đoković i Del Potro, publika je mogla da uživa u velikoj borbi, sjajnim poenima, „nemogućim“ potezima. Novak je uspešno kontrolisao najjače oružje protivnika – silovit forhend, nekoliko puta upustio se u dugu razmenu forhend dijagonala i uspevao da osvoji poene, što je dodatno donelo samopouzdanje našem teniseru. Na kraju Novak je stigao do velike pobede i titule.

Novak je titulu u Šangaju osvojio 14. oktobra. Najbolji srpski teniser osvojio je titulu na Mastersu u Šangaju, pošto je u finalu sa 2:0 u setovima (6:3, 6:4) savladao Hrvata Bornu Ćorića. Meč je trajao nešto više od sat i po vremena, a bio je neizvestan do sredine prvog seta i prvog brejka srpskog tenisera u šestom gemu.

Novak se na čelo ATP liste vratio 31. oktobra u Parizu kada je Rafael Nadal odustao od turnira. Novak je tako nadoknadio 255 bodova koliko mu je nedostajalo da ponovo bude najbolji na svetu. Odustajanje Nadala objavljeno je dan nakon što je Novak uspešno startovao na turniru savladavši Sozu sa 2:0 (7:5, 6:1). U Parizu Novak je zaustavljen u finalu, kada je bolji od njega bio Karen Hačanov (7:5, 6:4).
Novak Đoković nije uspeo da po šesti put u karijeri osvoji završni ATP turnir osam najbolje rangiranih igrača. Prvi reket sveta poražen je u finalnom meču, u „O2 areni“ u Londonu, od Nemca Aleksandra Zvereva – 0:2 (4:6, 3:6).
Novak je novu sezonu počeo na egzibicionom turniru u Abu Dabiju gde je u finalu savladao Južnoafrikanca Kevina Andersona sa 2:1 po setovima 4:6, 7:5, 7:5. Potom će učestvovati na turniru u Dohi (31. decembra – 5. januara). Potom Đoković igra u Melburnu na Australijan openu (14–27. januara), a zatim je isplanirao nastupe na mastersima u Indijan Velsu (7–17. marta), Majamiju (20–31. marta), Madridu (5–12. maja) i Rimu (12–19. maja).
Đokovića očečekaju i naredna dva grend slema – Rolan Garos (26. maja – 9. juna) i Vimbldon (1–14. jula). Naravno, uvek postoji mogućnost izmena u rasporedu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.