Izvor: MozzartSport.com, 03.Mar.2021, 14:40

Kada kola krenu nizbrdo, Boš nema rešenje

Nazire se scenario iz Borusije Dortmund

Februar je bio izrazito težak mesec u taboru Bajer Leverkuzena. Ispadanje iz nacionalnog kupa od četvrtoligaša Esena, praćeno eliminacijom u šesnestini finala Lige Evrope od Jang Bojsa koji je slavio u obe utakmice dvomeča uz ukupno šest datih golova. Ako to nije dovoljno, dodaćemo ligaški poraz od Frajburga i remije sa Augzburgom i Majncom za potvrdu da je nešto trulo u redovima Farmaceuta.

Početak sezone nije slutio >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << na ovakav raspad sistema. Takmičenje u Bundesligi Bajer je otvrorio sa 12 utakmica bez poraza i pratio je maltene u stopu minhenski Bajern. Grupnu fazu Lige Evrope izabranici Petera Boša okončali su kao najubojitiji napad sa 21. pogotkom. Međutim, Leverkuzenu nisu strana ovakva posrtanja, odsustvo karaktera i snage da se ekipa uzdigne iz teških situacija – zato je u prošlosti često nazivan i ”Neverkuzen.”

Šta se poromenilo?

Gašenje upravo tog napada koji je izazivao strah u Bundesligi i među učesnicima kontinentalne B produkcije. Posle uveodnih 12 utakmica u nemačkoj eliti, Lever je na kontu imao 27 postignutih pogodaka, a onda je u narednih 11 tresao protivniče mreže samo 14 puta (četiri gola u januaru).

Kada prošlog leta za 80.000.000 evra u Čelsi poslat Kaj Haverc bilo je jasno da Leverkuzen neće tek tako moći da zamasira odlazak čoveka koji je protekle dve sezone upisao 38 pogodaka i 16 asistencija u svim takmičenjima. Haverc je u sezoni 2018/19 doneo nemačkom timu četvrto mesto i Ligu šampiona kao i finale nacionalnog kupa, međutim kako je aktuelna sezona startovala, delovalo je da je praznina zamaskirana. Jednostavno, na početku sezone sva četvorica napadača Leverkuzena, Leon Baji, Musa Dijabi, Lukas Alario i Patrik Šik igrali su u odličnoj formi.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

U poslednja dva meseca došlo je do ozbiljne stagnacije, pre svega kod Bajia i Alarija. Jamajčanin je na prvih 12 utakmica imao četiri gola i pet asistencija, Argentinac osam pogodaka. U 11 mečeva koji su usledili Baji je zabeležio po dva gola i asistencije, Alario samo gol.

Možda nisu samo napadači krivi, ima nešto i do fudbala koji forsira Peter Boš. Došao je na Baj arenu decembra 2018. godine, odmah implementirao prepoznatljiv ultra-agresivni i napadački fudbal koji mu je u prve dve sezone doneo četvrto i peto mesto na kraju Bundeslige. Napredak kada se uzme u obzir da je ekipa bila devetoplasirana kada je stigao. Međutim, tada je imao pomenutog Haverca koji kvalitetom ipak odudara od sadašnjih ofanzivaca. Pad koji trenutno proživljava nemački tim iz dana u dan baca sve veću senku na dobar posao koji je Boš radio od dolaska.

Izgleda da se ponavlja scenario koji je holandski stručnjak proživeo u Dortmundu 2017. godine kada je smenjen posle 24 utakmice. Sa šest pobeda iz prvih sedam prvenstvenih duela na klupi Milionera izgledao je kao vizionar, čovek koji je kao cepao rivale na pola svojim napadačkim fudbalom. Od tada pa do otkaza, nije dobio nijedan ligaški meč, čak je uspeo da upropasti dobijenu utakmicu sa Šalkeom u kojoj je njegov tim vodio 4:0.

Kada su kola krenula nizbrdo, Boš nije uspeo da pornađe način da ih zaustavi. Ponovo se pokazuje da njegov preterano direktan fudbal, biva lako pročitan, da je prostora za kontre rivala previše i da ne uspeva da se prilagodi protivnicima. Lever i dalje može da preokrene sezonu – do kraja Bundeslige ostalo je 11 rundi, 33 boda su u opticaju, a Frmaceuti kaskaju pet za Ligom šampiona. Ipak, scenario viđen u Dortmundu nagoveštava da bi Boš vrlo brzo mogao da postane bivši.

,

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.