Điro odao počast Vauteru Vejlantu

Izvor: B92, 10.Maj.2011, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Điro" odao počast Vauteru Vejlantu

Dan posle pogibije Belgijanca Vautera Vejlanta na trci "Điro d'Italija", četvrta etapa je vožena samo u njegovu čast.

Vejlant je u ponedeljak izgubio život u udesu na nizbrdici od Paso del Boka pošto mu se blokirala kočnica i nije mogao da zaustavi svoj pad tokom 20 metara puta.

Iako su lekari pokušali da ga spasu, bilo je prekasno.

Njegova smrt bila je u mislila svih učesnika "Đira” i zato je četvrta etapa protekla u tužnom tonu, a zbog tragedije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ona je neutralizovana i neće se računati za plasman cele trke.

Pre samog starta održan je minut ćutanja, učesnici su aplaudirali u znak sećanja na Vejlanta, a onda se sve utišalo kada je njegov Leopard-Trek tim poveo peloton u četvrtu etapu, od Đenove do Livorna.

Posle nekoliko kilometara Dejvid Milar, vodeći u generalnom plasmanu, je izašao sam na čelo da bi odao počast Vejlantu u ime celog pelotona. Timovi su se potom na svakih deset kilometara smenjivali na čelu pelotona, a etapu su na čelu završili Vejlantove dojučerašnje timske kolege, i Tajler Ferar, najbolji prijatelj Belgijanca, koga su članovi Leopard-Trek ekipe pozvali da zauzme mesto svog druga.

Uz ovacije publike svi biciklisti, koji su odali počast Vejlantu noseći crni flor, sa suzama u očima su prošli kroz cilj u Livornu i tako označili kraj najtužnije etape u biciklizmu posle smrti Fabija Kasarteljija tokom trke "Tur d’Frans” 1995. godine.

Finišu etape u Livornu prisustvovali su i Vejlantovi roditelji i sestra, kao i njegova devojka En Sofi, koja je u drugom stanju. Ranije tokom dana, Vejlantova porodica je posetila mesto njegovog udesa i ostavila cveće pored puta. Pre samog starta etape italijanski državni patolog je otkrio rezultate autopsije koja je otkrila da je belgijski biciklista preminuo od posledica udarca o tlo odmah posle pada.

Organizatori trke su rekli da su 23 tima, koji učestvuju na "Điru”, donela jednoglasnu odluku o neutralizaciji etape u znak sećanja na Vejlanta. Ekipa Leopard-Trek objavila je da će uprkos tragediji ostati na trci u znak poštovanja prema Belgijancu i njegovoj porodici.

Ovogodišnji "Điro” nastavlja se u sredu etapom dugom 191 kilometar od Piombina do Orvijeta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BICIKLISTI SE OPROSTILI OD VOUTERA VEJLANTA

Izvor: Kurir, 10.Maj.2011

LIVORNO – Četvrta etapa biciklističke trke Điro D’Italija protekla je u srceparajućoj atmosferi nakon pogibije belgijskog bicikliste Voutera Vejlanta kome su kolege odale poštu tokom 216 kilometara duge etape od Đenove do Livorna...Belgijski biciklista koji je u septembru trebalo da napuni...

Nastavak na Kurir...

Učesnici Đira podržavaju odluku o povlačenju Leopard Treka

Izvor: Sportski Žurnal, 11.Maj.2011, 12:15

Timovi koje se takmiče na trci Điro D'Italija smatraju da je odluka ekipe Leopard Trek da se povuče iz takmičenja zbog pogibije njihovog bicikliste, Belgijanca Voutera Vejlanda, opravdana:. – To je jedina logična odluka, bila bi prava noćna mora za njih da su nastavili trku – izjavio je agenciji...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.