Dan rudara, sindikati za veću bezbednost na radu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2021, 05:20

Dan rudara, sindikati za veću bezbednost na radu

Uslovi rada rudara danas su modernizovani, ali nikada nisu adekvatni, jer rade pod zemljom, pa je zato bitno da se još više investira u bezbednost na radu i zdravlje rudara, rekao je predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković za Tanjug, povodom 6. avgusta, Dana rudara.

Samostalni sindikat metalaca Srbije i ove godine, tradicionalno, obeležava Dan rudara svečanim skupom rudara na kojem će se najboljim rudarima za 2021. godinu, iz rudnika Trepča "Zvečan", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rudnika bakra Ziđin - Bor i ogranka Majdanpek, kao i Rudnika Kotango, uručiti priznanja i pokloni.

Između ostalog, sindikat će danas organizovati i konferenciju za novinare.

Marković podseća da prošle godine zbog pandemije nije bilo svečanosti za Dan rudara, dok će ove godine sećanje na štrajk u Senjskom rudniku, koji se dogodio 1903. godine, biti održano u Beogradu.

Kaže da će ove godine biti uručeno osam nagrada, za dve rudarke i šest rudara, koji su njihove kolege proglasile najboljima.

"U celoj Srbiji ima blizu 30.000 zaposlenih rudara, a kod nas je 6.500 radnika sindikalno organizovano u Samostalni sindikat metalaca Srbije, to su Ziđin, Kontango i rudnik Trepča sa Kosova", naveo je Marković.

Govoreći o prosečnoj zaradi rudara, Marković dodaje da kada se saberu ta četiri rudnika ona iznosi 90.000 dinara, što je, ukazuje, iznad republičkog proseka.

Međutim, ističe da i ta plata nije adekvatna s obzirom na to da rudari rade u teškim uslovima.

"U toku pandemije rad u rudnicima bio je dosta otežan, jer su rudari radili sve vreme i morali da nose maske, koje su im dodatno otežavale uslove. Pandemija je dosta usporila razvoj rudarstva, jedina prednost je što su cene bakra, zlata i ostalih ruda skočile na svetskom tržištu, pa naš sindikat na osnovu toga traži povećanje zarade i ulaganje u bolje uslove i veće mere zaštite", rekao je Marković.

Upitan da prokomentariše nove projekte u oblasti rudarstva, Marković kaže da što se tiče mogućeg otvaranja rudnika litijuma u okolini Loznice, nije merodavan da komentariše, ali da je primetio da građani tog kraja zbog tog projekta izražavaju nezadovoljstvo.

Ističe da se građani brinu da li će se voditi računa o zaštiti životne sredine.

"U svim gradovima gde su rudnici i topionice dolazi do velikog zagađenja, tako da je to nešto o čemu mi kao rudari, Srbija, Evropa i ceo svet u narednom periodu moramo da povedemo računa i da zagađenje svedemo na minimum, jer smo svedoci velikih klimatskih promena", istakao je Marković.

Govoreći o privatizaciji rudnika, Marković navodi da to dovodi do modernizacije i olakšavanja posla rudarima, ali s druge strane, upozorava, da mašine sve više zamenjuju ljude, zbog čega se broj rudara smanjuje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.