CG: Opozicija za raspisivanje referenduma o NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2017, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Opozicija za raspisivanje referenduma o NATO

U Murinu, kraj Plava, u Crnoj Gori danas je održana skupština izabranih narodnih predstavnika na kojoj je odlučeno o raspisivanju državnog referenduma o ulasku te zemlje u NATO, koji će, kako se navodi, biti održan kada se za to steknu pravni i demokratski uslovi, prenela je RTCG.

Tom narodnom skupu, održanom dva dana uoči sednice crnogorskog parlamenta na kojoj treba da bude potvrđena odluka o priključenju Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gore NATO savezu, prisustvovali su poslanici opozicionog Demokratskog fronta, poslanik Socijalističke narodne partija (SNP) Aleksandar Damjanović, kao i odbornici ovog saveza i SNP-a.

Sednica crnogorskog parlamenta zakazana je za 28. aprila na Cetinju kojoj predstavnici opozicije neće prisustvovati, jer oni bojkotu rad Skupštine od vanrednih parlamentarnih izbora, 16. oktobra prošle godine.

U odluci se navodi da će građani na referendumu moći da se izjasne na postavljeno pitanje: "Da li ste za to da Crna Gora pristupi NATO savezu kroz potvrđivanje Severnoatlantskog ugovora i Protokola uz Severnoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske?"

Građani će, kako se navodi, moći da se odluče zaokruživanjem opcija "za" ili "protiv".

"Shodno članu 2. Zakona o referendumu, odluka donešena na njemu je obavezujuća. Datum održavanja referenduma utvrdiće se naknadno kada se stvore pravni i demokratski uslovi", kaže se u odluci.

Ukazuje se da su izbori za Skupštinu Crne Gore, 16. oktobra prošle godine, bili nedemokratski i neregularni, zbog čega 39 poslanika bojkotuje njen rad.

"Zbog toga je takav parlament nelegitiman i bez punog kapaciteta za donošenje važnih odluka kao što je o eventualnom učlanjenju u NATO savez", kaže se u odluci narodnog sabora.

Skup je usvojio i odluku kojom je, formiranjem, kako se navodi, legitimne većine u Skupštini u kojoj će učestvovati članovi Skupštine izabranih narodnih predstavnika, a nakon novih demokratskih parlamentarnih izbora, predviđeno stavljanje van snage zakona o potvrđivanju Severoatlanskog ugovora i Protokola uz Severnoatlanski ugovor o pristupanju Grčke i Turske izglasanog na Cetinju.

"Ukoliko, u periodu do održavanja državnog referenduma o učlanjenju Crne Gore u NATO, taj vojni savez bude prihvatio Crnu Goru za svog člana, novoformirana skupštinska većina, koju će činiti izabrani narodni predstavnici, doneće odluku o zamrzavanju takvog statusa", stoji u odluci.

Navodi se da će novoformirana skupštinska većina organizovati održavanje državnog referenduma na kojem će se građani, kao izborni nosiocu suverenosti, izjasniti o pitanju članstva Crne Gore u NATO.

Ističe se da je volja građana izražena rezultatom državnog referenduma biti obavezujuća za sve, prenosi RTCG.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opozicija u Crnoj Gori za referendum o NATO-u

Izvor: SandzakPress.net, 26.Apr.2017

Uoči sjednice parlamenta Crne Gore koja je sazvana za 28. april i na kojoj bi trebalo da se donese odluka o potvrđivanju ulaska u NATO, u Murinu pored crnogorskog grada Plava, održana je skupština predstavnika iz redova crnogorske opozicije. Na skupštini je donesena odluka o raspisivanju državnog...

Nastavak na SandzakPress.net...

Skupština u Murinu izglasala predlog o referendumu o NATO-u

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2017

Skupština narodnih predstavnika Crne Gore u Murinu počela je sa minutom ćutanja za žrtve NATO bombardovanja u Murinu i Crnoj Gori.  Njoj su prisustvovali poslanici Demokratskog fronta i Aleksandar Damjanović, poslanik SNP-a, i odbornici DF-a i SNP-a u Crnoj Gori.. . „Danas je ovo uistinu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.