Više od 30.000 stranaca među borcima Islamske države

Izvor: Radio 021, 29.Sep.2015, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 30.000 stranaca među borcima Islamske države

Gotovo 30.000 ljudi, među kojima najmanje 250 Amerikanaca, napustilo je svoje zemlje da bi se pridružilo islamistima u Siriji i Iraku, pre svega ID.

To su pokazali rezultati istraživanja američkog Kongresa, a koji su objavljeni danas.

Šestomesečno istraživanje koje su sprovele demokrate i republikanci iz Odbora za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma, pokazalo je da američka vlada nema nema dobru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << strategiju u borbi protiv tog problema, navodi se u zaključcima i poziva na mere, među kojima je bolja razmena obaveštajnih podataka u okviru SAD kao i na međunarodnom planu.

Broj od 30.000 boraca, dupliran je u odnosu na prošlogodišnji, dok se, kako navode vlasti, oko 100 Amerikanaca takođe priključilo ili pokušalo da se priključi militantima u Siriji i Iraku. Samo nekoliko desetina vratilo se u SAD.

"Svedoci smo najveće globalne konvergencije džihadista u istoriji", navodi se u izveštaju. U njemu se dodaje da vlasti nisu uspele da spreče većinu Amerikanaca koji su se priključili militantima u toj nameri, kao i da nisu pružile pomoć lokalnim zajednicama da prepoznaju upozoravajuće signale.

U izveštaju su, takođe, kritikovane vlasti stranih država, naročito u Evropi, jer nisu preduzele mere kao što je skrining putnika s liste potencijalnih terorista ili prepoznavanje lažnih pasoša.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.