Sirija prioritet, Ukrajina je prepuštena Berlinu

Izvor: Danas, 24.Mar.2016, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija prioritet, Ukrajina je prepuštena Berlinu

Moskva - - Aktuelna vašingtonska administracija je u cajtnotu i pritisnuta predizbornom retorikom izglednog republikanskog kandidata na novembarskim predsedničkim izborima Donalda Trampa, pa joj se žuri da pokaže kako i američke demokrate mogu da postignu neke rezultate u komplikovanim odnosima sa Rusijom. Tako se jednoglasno u Moskvi tumači dvodnevna poseta američkog državnog sekretara Džona Kerija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << čijem će zahtevu, prema jučerašnjim informacijama iz Kremlja, biti udovoljeno i upriličen susret na najvišem kremaljskom nivou.

Time će biti potvrđeno gledište da Keri u učestalim posetama Moskvi - ovo je treći susret sa Putinom za godinu dana - predstavlja više od američkog ministra inostranih poslova, naime, ličnog izaslanika američkog predsednika Baraka Obame, čiji su lični odnosi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i posle pomirljivog intervjua američkog predsednika listu The Atlantik, hladniji od zvaničnih odnosa SAD i Rusije.

Ruski komentatori napominju da se ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, i pored intenzivirane rusko-američke diplomatske aktivnosti, ne sastaje sa američkim predsednikom Barakom Obamom što je, smatra se, smišljena kremaljska strategija koja treba da skrene pažnju na američku zainteresovanost za kontakte sa Putinom lično.

I Vašington i Moskva "žele da pokažu da su spremni da pređu sa konfrontacije na ograničeno partnerstvo" (Komersant), pa je za ostvarenje takvog cilja odabrana pogodna tema. U centru Kerijevih moskovskih razgovora biće Sirija, potvrdile su obe strane, dok je Ukrajina, centralna jabuka razdora između Rusije i SAD, privremeno prepuštena Nemačkoj (primećeno je: prvi put bez Francuske) čiji ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer je tim povodom upravo boravio u Moskvi i u glavnom ruskom gradu sačekao da Keriju preda diplomatsku štafetu.

Po prispeću u Moskvu Keri je izjavio da je prekid vatre u Siriji, postignut zahvaljujući dogovoru Moskve i Vašingtona, koji pored zategnutosti u odnosima "nalaze načine za kretanje napred", slabašno ali da daje rezultate: "Iako je stanje prekida vatre još dosta krhko, dobro je da se nivo nasilja, prema nekima, smanjio za 85-90 odsto. Malo je bilo onih koji su verovali da se može postići napredak u prekidu vatre u Siriji", rekao je Keri.

Kerija su u Moskvi dočekali oštri prigovori najviših predstavnika Ministarstva odbrane RF zbog odbijanja SAD da Rusiji daju definitivan spisak opozicionih grupacija koje su se prijavile za poštovanje prekida vatre - od datih 268 identifikovano je samo 138, kao i odbijanje SAD da sa Rusijom usaglase načine nadgledanja tog primirja."Otezanje sa stupanjem na snagu dogovorenih pravila reagovanja na narušavanje režima prekida borbenih dejstava u Siriji neprihvatljivo je", rekao je načelnik glavne operativne uprave Generalštaba RF Sergej Rudski, a Moskva je najavila i samostalne akcije protiv narušilaca primirja.

Kremlju veoma bliski mediji ne ustežu se da veruju da se Baraku Obami žuri da za njegova mandata bude potpisan sporazum o budućem ustrojstvu Sirije pa i datumu odlaska Bašara Asada sa vlasti, pa se čak spekuliše i sa radikalnom američkom idejom da od Rusije dobije saglasnost za neformalnu podelu Sirije po zonama uticaja.

Ruski politikolog Fjodor Vajtolovski se slaže da iz rusko-američkih odnosa nestaje negativna inercija. On ne bi precenjivao očekivane rezultate Kerijeve posete ali je smatra pozitivnim signalom. "Na jednoj strani vage su raznoglasja povodom niza pitanja i uporna antiruska pozicija mnogih zvaničnih lica, političara i eksperata u Vašingtonu, koja je povremeno ideološke, a ne praktične prirode. Na drugoj strani je pozitivan efekat postignut zahvaljujući kompromisima o Siriji, Iranu kao i odgovarajuća stabilizacija na istoku Ukrajine", kaže Vajtolovski za list Komersant.

Nikud bez gitare

Zvanična predstavnica Ministarstva odbrane Rusije Marija Zaharova demantovala je da je gitara koju je iz aviona, po prispeću u Moskvu, izneo jedan od članova američke delegacije rođendanski poklon Sergeju Lavrovu od Džona Kerija . "To je lična gitara Džona Kerija koja sa njim putuje po celom svetu", napisala je Zaharova na svom Fejsbuk nalogu braneći se od brda pitanja o ulozi te gitare.

OBAMA: Ukrajina ostaje ranjiva

U proteklih dana mnogo citiranom intervjuu časopisu The Atlantic, američki predsednik Barak Obama je pored nekih ljubaznih reči o svom ruskom kolegi Putinu ("izrazito pažljiv i veoma otvoren") nešto rekao i o Ukrajini što je zadovoljilo rusku stranu: "Činjenica je da će Ukrajina - država koja ne ulazi u NATO - uvek biti ranjiva na vojnu dominaciju sa strane Rusije nezavisno od toga šta mi činimo".

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.