Sirija i Turska na ivici rata

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2012, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija i Turska na ivici rata

04.10.2012. -

UN i NATO su osudili incident sa granatiranjem na granici Sirije i Turske. Generalni sekretar UN pozvao je Tursku da ne prekida odnose sa Sirijom. NATO je podržao Tursku, međutim zajedničkog vojnog odgovora alijanse na pucnjavu iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Sirije neće biti. Turska se obratila Savetu bezbednosti UN sa zahtevom da donese mere koje bi naterale Siriju da prekine agresivne akcije. U sredu je granata sa sirijske teritorije pala na jednu kuću u turskom gradu Akčakal. Poginula je majka i četvoro njene dece. Trinaestoro je ranjeno.

Ankara smatra da je granatu ispalila jedinica sirijske vojske. Turska je odgovorila napadom na delove sirijske teritorije, sa kojih je pucano. Sirijski ministar informisanja Omran az-Zuabi izjavio je saučešće Turskoj porodici u kojoj se dogodila tragedija. On je izrazio želju Damaska da održava miroljubive odnose sa turskim narodom. Ipak, ministar je naglasio da se u pograničnoj oblasti nalazi mnogo terorističkih grupa. Njihove akcije mogu predstavljati pretnju ne samo Siriji, već i bezbednosti celog regiona.

Turska je, sa druge strane, tražila hitan sastanak Saveta NATO. On je u potpunosti podržao Ankaru i tražio od Damaska da odmah prekine bilo kakvu agresiju. Istovremeno, prema izveštajima zapadnih medija, govoriti o primeni petog člana Vašingtonskog sporazuma NATO još uvek je preuranjeno. On predviđa mogućnost zajedničkog vojnog odgovora svih saveznika na agresiju protiv određene njihove članice.

Na ovaj član je skrenuta pažnja još u junu. Kada su trupe PVO Sirije oborile turski avion. Ali do praktične primene petog člana nije došlo. Izvori u NATO su izjavili da ipak postoje konsultacije zasnovane na informacijama dobijenim od Turske. Oni smatraju da je preuranjeno spekulisati o mogućnosti zajedničkog vojnog odgovora.

Međutim, turska armija je već danas dobila mandat za izvođenje vojnih operacija u pograničnim oblastima Sirije. Evo kako izveštava specijalni dopisnik «Glasa Rusije» iz Turske Olga Hadiz:

17. oktobra ističe rok dozvole za sprovođenje vojnih akcija izvan granica Turske. Svake godine oružane snage dobijaju od medžlisa obnavljeno rešenje za sprovođenje specijalnih operacija protiv ekstremista Radničke partije Kurdistana na teritoriji Iraka. Ne čekajući da istekne važenje prethodne dozvole, danas je turski parlament održao hitnu sednicu, na kojoj je donošeno odobrenje oružanim snagama za vojnu operaciju i na teritoriji Sirije.

Zahtev za potpisom premijera Taipa Erdogana upućen je parlamentu u noći između srede i četvrtka. U zahtevu se naglašava neophodnost brze akcije i primene neophodnih mere protiv rizika i pretnji nacionalnoj bezbednosti.

Sa druge strane generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pozvao Ankaru da drži otvorene sve kanale veze sa Damaskom. Oni su potrebni da bi se ako to bude potrebno smanjio stepen napetosti zbog incidenta sa pucnjavom.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.