Sirija: U sukobima ubijeno 66 ljudi

Izvor: B92, 29.Jan.2012, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: U sukobima ubijeno 66 ljudi

Adis Abeba -- U sukobima vladinih snaga sa demonstrantima i pobunjenicima u Siriji je danas poginulo najmanje 66 ljudi, od toga 26 civila.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun pozvao je predsednika Bašara al-Asada da zaustavi krvoproliće, javile su agencije.

"On pre svega odmah mora da zaustavi krvoproliće", rekao je Ban novinarima i dodao da sirijske vođe treba da preduzmu odlučne korake da se obustavi nasilje.

"Sve vrste nasilja moraju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budu zaustavljene", rekao je Ban u Adis Abebi gde je govorio na otvaranju samita Afričke unije.

Govoreći direktno o Asadu, generalni sekretar je kazao da sirijski predsednik ima "veliku odgovornost da reši situaciju i angažuje se u političkom dijalogu".

Prema podacima Sirijske organizacije za ljudska prava, a koje se poziva agencije Frans pres, u Siriji je od utorka pa do danas poginulo najmanje 232 ljudi, od toga 147 civila.

Prema podacima UN, u toj zemlji je od sredine marta prošle godine kada su počeli antivladini nemiri, život izgubilo više od 5.400 ljudi. Sirijska organizacija za ljudska prava saopštila je da je danas širom zemlje poginulo najmanje 66 ljudi, među njima 26 vojnika, pet ostalih pripadnika bezbednosnih snaga, devet vojnih dezertera, u sukobima vlasti sa demonstrantima i pobunjenicima.

Snage bezbednosti, prema tom izvoru, ubile su osam ljudi, među njima jedno devetogodišnje dete, u nemirnom regionu Homs u centralnoj Siriji a još pet u severozapadnom regionu Idlib.

Među ubijenima je i šest civila u oblasti glavnog grada Damaska.

U tri odvojena napada, poginulo je 26 sirijskih vojnika u Idlibu i Damasku.

U borbama sirijske vojske i dezertera u mestu Guta, 10 kilometara od Damaska, u subotu je ubijeno 17 ljudi - 11 vojnika i šest civila, objavila je ta sirijska organizacija a preneo Frans pres.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.